Uzená ryba na finský způsob

Ingredience


Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Sůl 1 polévková lžíce
Tuňák obecný 1.5 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Tučnou mořskou rybu nebo filety z ryb (např. tuňák, losos, kapr, úhoř, aj.) vykucháme, omyjeme, odřízneme hlavu, ploutve i ocas. Rozřežeme ji na "podkovy", osolíme každý kousek a dobře zabalíme do pergamenového papíru, který potřeme olejem. Poté rybu ještě zabalíme do 3 - 4 archů silného balícího papíru (bez potisku). Zabalenou rybu vložíme do horkého popela a necháme balící papír pomalu doutnat. Když doutnání prostoupí až k pergamenovému papíru, vybereme opatrně rybu z popela, rozbalíme a podáváme na papírových táckách.