Zeleninové pletýnky po italsku

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka chlebová 3 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Droždí sušené 20 g
Mouka chlebová 350 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Olivy černé 100 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sůl mořská 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
Voda pitná 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava na pečení: plech vymažeme lžící másla, vál pomoučíme třemi lžícemi mouky a troubu připravíme k předehřátí na 190°C.
  2. Těsto: olivy scedíme a necháme okapat, cibuli oloupeme, nakrájíme na nudličky. V hlubší míse smícháme mouku, sušené droždí, sůl. Sypké suroviny zpracujeme s vodou a olivovým olejem do hladkého těsta, které důkladně propracujeme na pomoučeném válu. Dobře prohnětené těsto vložíme do mísy, vytřené tukem a necháme asi 90 minut kynout přikryté utěrkou.
  3. Do vykynutého těsta několikerým prohnětením zapracujeme polovinu množství oliv, následně z těsta vytvoříme 4 silnější placky.
  4. Do nich vypícháme prstem jemně mělké důlky, posypeme nakrájenou cibulí, rozdělíme na ně zbytek oliv, posolíme a posypeme tymiánem. Takto připravené slané pečivo necháme ještě 30 minut kynout přikryté ubrouskem. Vykynuté placky posléze upečeme v předehřáté troubě do zlatova. Hotové pečivo necháme vystydnout na děrované podložce a servírujeme ho studené pohoštění.