Zeleninové pletýnky po italsku
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka chlebová |
3 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Droždí sušené |
20 g |
Mouka chlebová |
350 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Olivy černé |
100 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sůl mořská |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
250 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Příprava na pečení: plech vymažeme lžící másla, vál pomoučíme třemi lžícemi mouky a troubu připravíme k předehřátí na 190°C.
- Těsto: olivy scedíme a necháme okapat, cibuli oloupeme, nakrájíme na nudličky. V hlubší míse smícháme mouku, sušené droždí, sůl. Sypké suroviny zpracujeme s vodou a olivovým olejem do hladkého těsta, které důkladně propracujeme na pomoučeném válu. Dobře prohnětené těsto vložíme do mísy, vytřené tukem a necháme asi 90 minut kynout přikryté utěrkou.
- Do vykynutého těsta několikerým prohnětením zapracujeme polovinu množství oliv, následně z těsta vytvoříme 4 silnější placky.
- Do nich vypícháme prstem jemně mělké důlky, posypeme nakrájenou cibulí, rozdělíme na ně zbytek oliv, posolíme a posypeme tymiánem. Takto připravené slané pečivo necháme ještě 30 minut kynout přikryté ubrouskem. Vykynuté placky posléze upečeme v předehřáté troubě do zlatova. Hotové pečivo necháme vystydnout na děrované podložce a servírujeme ho studené pohoštění.