Jogurtový chléb domácí

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 6 polévková lžíce
Cukr krystal 2 polévková lžíce
Jogurt bílý 450 g
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Mouka žitná celozrnná 300 g
Soda jedlá 1 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava pečení: Pečící plech vymažeme lžící másla a vysypeme 2 lžícemi mouky, Na pomoučení válu odložíme 4 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 190 °C.
  2. Těsto: V hlubší míse smícháme oba druhy mouky, jedlou sodu, cukr a lžičku soli. V bílém jogurtu rozšleháme jedno celé vejce a spolu s moučnou směsí vypracujeme hladké těsto,které by mělo být vláčné. Na pomoučeném válu z důkladně prohněteného těsta vypracujeme bochník kulatého tvaru, který nařízneme nožem do tvaru kříže, aby se těsto lépe propeklo. Připravený chléb přemístíme na připravený plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut do zlatohněda.
  3. Hotový domácí chléb necháme vychladnout na děrované podložce, aby z něj rovnoměrně vycházela pára. Tento domácí chléb servírujeme studený, rozkrájený na krajíce, buď jako slanou delikatesu, nebo jako obyčejný chléb k zeleninovým, sýrovým nebo masitým pokrmům.