Jogurtový chléb domácí
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
6 polévková lžíce |
Cukr krystal |
2 polévková lžíce |
Jogurt bílý |
450 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Mouka žitná celozrnná |
300 g |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Příprava pečení: Pečící plech vymažeme lžící másla a vysypeme 2 lžícemi mouky, Na pomoučení válu odložíme 4 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 190 °C.
- Těsto: V hlubší míse smícháme oba druhy mouky, jedlou sodu, cukr a lžičku soli. V bílém jogurtu rozšleháme jedno celé vejce a spolu s moučnou směsí vypracujeme hladké těsto,které by mělo být vláčné. Na pomoučeném válu z důkladně prohněteného těsta vypracujeme bochník kulatého tvaru, který nařízneme nožem do tvaru kříže, aby se těsto lépe propeklo. Připravený chléb přemístíme na připravený plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut do zlatohněda.
- Hotový domácí chléb necháme vychladnout na děrované podložce, aby z něj rovnoměrně vycházela pára. Tento domácí chléb servírujeme studený, rozkrájený na krajíce, buď jako slanou delikatesu, nebo jako obyčejný chléb k zeleninovým, sýrovým nebo masitým pokrmům.