Makový koláč s ořechy a šlehačkou

Ingredience


Cukr krupice 7 polévková lžíce
Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Mák mletý 150 g
Mouka polohrubá 10 polévková lžíce
Ořechy vlašské 100 g
Vejce slepičí 7 ks
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hrubá 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vejce a cukr v misce vyšleháme elektrickým šlehačem na hustou pěnu. Přisypeme prosátou mouku spolu s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem, vše zlehka promícháme. Nakonec přimícháme mletý mák a pomleté ořechy. Připravené těsto ihned vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
  2. Naplněný plech vložíme do trouby předehřáté na teplotu 180°C. Pečeme 25-30 minut. Po dobu pečení dvířka na troubě neotvíráme.
  3. Po upečení necháme koláč vychladnout na plechu. Povrch koláče posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé dezertní talíře, které ozdobíme ze smetany vyšlehanou tuhou šlehačkou.