Makový koláč s ořechy a šlehačkou
Ingredience
Cukr krupice |
7 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Mák mletý |
150 g |
Mouka polohrubá |
10 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
100 g |
Vejce slepičí |
7 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hrubá |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 24 porcí
- Vejce a cukr v misce vyšleháme elektrickým šlehačem na hustou pěnu. Přisypeme prosátou mouku spolu s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem, vše zlehka promícháme. Nakonec přimícháme mletý mák a pomleté ořechy. Připravené těsto ihned vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
- Naplněný plech vložíme do trouby předehřáté na teplotu 180°C. Pečeme 25-30 minut. Po dobu pečení dvířka na troubě neotvíráme.
- Po upečení necháme koláč vychladnout na plechu. Povrch koláče posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé dezertní talíře, které ozdobíme ze smetany vyšlehanou tuhou šlehačkou.