Pažitkové houstičky ze sýrového těsta
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Gouda |
60 g |
Hořčice v prášku |
1 kávová lžička |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Mouka žitná bílá |
230 g |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř cayenský |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Čedar - tavený |
100 g |
Sýr smetanový tavený 45% |
500 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Příprava pečení: Vál pomoučíme 3 lžícemi hladké mouky, plech na pečení vymažeme 1 lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 200°C.
- Těsto: Sýr nastrouháme, pažitku propláchneme, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Mouku prosijeme do hlubší mísy, smícháme s kypřícím prášek do pečiva, hořčicí, cayenským pepřem a 1/2 lžičky soli. Sypkou směs zpracujeme se smetanovým sýrem a nasekanou pažitkou. Z použitého množství mléka odložíme 1 lžíci na potření koleček před pečením. Těsto prohněteme a nakonec postupně přidáváme zbytek mléka. Průběžným prohnětáváním mléko zpracujeme s těstem tak, aby těsto bylo vláčné. Z hladkého těsta vyválíme plát, ze kterého vykrájíme asi 10 koleček s průměrem 5 cm. Odřezky, které nám zbydou po vykrajování, prohněteme a znovu vyválíme plát těsta, ze kterého vykrájíme další tvary.
- Vykrájená kolečka potřeme před pečením mlékem, vyrovnáme je na vymazaný plech, potřeme 1 lžící mléka a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Upečená kolečka servírujeme se smetanovým sýrem jako pohoštění nebo svačinu dětem.