Pažitkové houstičky ze sýrového těsta

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Gouda 60 g
Hořčice v prášku 1 kávová lžička
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Mouka žitná bílá 230 g
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř cayenský 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Čedar - tavený 100 g
Sýr smetanový tavený 45% 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava pečení: Vál pomoučíme 3 lžícemi hladké mouky, plech na pečení vymažeme 1 lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 200°C.
  2. Těsto: Sýr nastrouháme, pažitku propláchneme, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Mouku prosijeme do hlubší mísy, smícháme s kypřícím prášek do pečiva, hořčicí, cayenským pepřem a 1/2 lžičky soli. Sypkou směs zpracujeme se smetanovým sýrem a nasekanou pažitkou. Z použitého množství mléka odložíme 1 lžíci na potření koleček před pečením. Těsto prohněteme a nakonec postupně přidáváme zbytek mléka. Průběžným prohnětáváním mléko zpracujeme s těstem tak, aby těsto bylo vláčné. Z hladkého těsta vyválíme plát, ze kterého vykrájíme asi 10 koleček s průměrem 5 cm. Odřezky, které nám zbydou po vykrajování, prohněteme a znovu vyválíme plát těsta, ze kterého vykrájíme další tvary.
  3. Vykrájená kolečka potřeme před pečením mlékem, vyrovnáme je na vymazaný plech, potřeme 1 lžící mléka a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Upečená kolečka servírujeme se smetanovým sýrem jako pohoštění nebo svačinu dětem.