Kakaový koláč ze zakysané smetany
Ingredience
Cukr moučkový |
200 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Džem rybízový |
200 g |
Kakao |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Pomerančová kůra |
0.5 polévková lžíce |
Smetana zakysaná 14% |
2 dl |
Soda jedlá |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zakysaná smetana |
300 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka pšeničná hrubá |
70 g |
Cukr moučkový |
100 g |
Kakao |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
70 g |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do misky dáme zakysanou smetanu, rozklepneme vejce, přisypeme cukr, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Nakonec přimícháme prosátou mouku s kakaem a jedlou sodou. Vše promícháme a vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný pekáč.
- Vložíme do předehřáté trouby na teplotu 160 °C, kde pečeme přibližně 35-40 minut. Upečený, ještě teplý koláč potřeme džemem a necháme vychladnout v pekáči.
- V mikrovlnné troubě rozpustíme máslo, odstavíme, přisypeme cukr, prosáté kakao, zalijeme horkou vodou a mícháme do rozpuštění cukru a zahoustnutí. Připravenou hladkou kakaovou polevou přelijeme povrch koláče a necháme volně anebo v lednici mírně ztuhnout. Kakaovou polevu na koláči nakonec posypeme pomletými ořechy a necháme úplně ztuhnout. Nakrájíme na stejné čtverce, anebo obdélníky.