Kakaový koláč ze zakysané smetany

Ingredience


Cukr moučkový 200 g
Cukr vanilka 20 g
Džem rybízový 200 g
Kakao 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Pomerančová kůra 0.5 polévková lžíce
Smetana zakysaná 14% 2 dl
Soda jedlá 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Zakysaná smetana 300 g
Máslo čerstvé 70 g
Mouka pšeničná hrubá 70 g
Cukr moučkový 100 g
Kakao 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 70 g
Voda pitná 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do misky dáme zakysanou smetanu, rozklepneme vejce, přisypeme cukr, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Nakonec přimícháme prosátou mouku s kakaem a jedlou sodou. Vše promícháme a vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný pekáč.
  2. Vložíme do předehřáté trouby na teplotu 160 °C, kde pečeme přibližně 35-40 minut. Upečený, ještě teplý koláč potřeme džemem a necháme vychladnout v pekáči.
  3. V mikrovlnné troubě rozpustíme máslo, odstavíme, přisypeme cukr, prosáté kakao, zalijeme horkou vodou a mícháme do rozpuštění cukru a zahoustnutí. Připravenou hladkou kakaovou polevou přelijeme povrch koláče a necháme volně anebo v lednici mírně ztuhnout. Kakaovou polevu na koláči nakonec posypeme pomletými ořechy a necháme úplně ztuhnout. Nakrájíme na stejné čtverce, anebo obdélníky.