Slané pečivo se zázvorem a pomerančovou příchutí
Ingredience
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce |
Cukr krystal |
200 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
15.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
130 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
350 g |
Pomerančová kůra |
1 kávová lžička |
Sirup Golden |
80 ml |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Zázvor mletý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Příprava k pečení: několik plechů na pečení potřeme 2 lžícemi másla, vál pomoučíme 4 lžícemi mouky, troubu připravíme k předehřátí
- na 160°C.
- Těsto: do hlubší mísy prosejeme mouku, kypřící prášek do pečiva, cukr, mletý zázvor a jedlou sodu. Máslo se zlatým sirupem za stálého míchání rozehřejeme na mírném ohni. Máslový roztok necháme mírně vychladnout, poté ho společně s moučnou směsí zpracujeme do hladkéhé hmoty, do níž ještě přimícháme pomerančovou kůru, nakonec do těsta zapracujeme jedno celé rozšlehané vejce. Těsto důkladně prohněteme, na pomoučeném válu z něj vyválíme rukama asi 30 kuliček. Ty rozložíme na připravené plechy tak, aby se vzájemně nedotýkaly, jemným promáčknutím je zploštíme na placičky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut (do zlatova). Hotové pečivo necháme vychladnout na děrované podložce a servírujeme jako pohoštění, studené se hodí k vínu.