Slané pečivo se zázvorem a pomerančovou příchutí

Ingredience


Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 4 polévková lžíce
Cukr krystal 200 g
Kypřicí prášek do pečiva 15.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 130 g
Mouka pšeničná hladká T 650 350 g
Pomerančová kůra 1 kávová lžička
Sirup Golden 80 ml
Soda jedlá 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Zázvor mletý 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava k pečení: několik plechů na pečení potřeme 2 lžícemi másla, vál pomoučíme 4 lžícemi mouky, troubu připravíme k předehřátí
  2. na 160°C.
  3. Těsto: do hlubší mísy prosejeme mouku, kypřící prášek do pečiva, cukr, mletý zázvor a jedlou sodu. Máslo se zlatým sirupem za stálého míchání rozehřejeme na mírném ohni. Máslový roztok necháme mírně vychladnout, poté ho společně s moučnou směsí zpracujeme do hladkéhé hmoty, do níž ještě přimícháme pomerančovou kůru, nakonec do těsta zapracujeme jedno celé rozšlehané vejce. Těsto důkladně prohněteme, na pomoučeném válu z něj vyválíme rukama asi 30 kuliček. Ty rozložíme na připravené plechy tak, aby se vzájemně nedotýkaly, jemným promáčknutím je zploštíme na placičky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut (do zlatova). Hotové pečivo necháme vychladnout na děrované podložce a servírujeme jako pohoštění, studené se hodí k vínu.