Buchta se slunečnicovými semínky a se skořicovou příchutí

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Cukr krystal 130 g
Kypřicí prášek do pečiva 2.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 250 g
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Skořice mletá 1 polévková lžíce
Slunečnice - semena 100 g
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Soda jedlá 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava pečení: Hlubší plech na pečení vyložíme pečícím papírem,
  2. který vymažeme 1 lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
  3. Těsto: Ve větší míse rozšleháme do pěny cukr se změklým máslem. Do sladké hmoty postupně a důkladně zašleháváme celá vejce. Potom na ušlehanou hmotu prosijeme hladkou mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a mletou skořici. Sypké suroviny jemným zabalením zapracujeme do těsta. Nakonec do těsta vmícháme smetanu a slunečnicová semínka. Hotové těsto vlijeme na vymazaný plech, zarovnáme povrch do rovné hladiny těsta a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. Koláč je hotov, když je těsto zlatavé, pružné a pevné na stisk. Upečený zákusek odřízneme od krajů pekáče nožem, vyklopíme a necháme úplně vychladnout na děrované podložce, aby z něj rovnoměrně vycházela pára. Z koláče, pečeného na čtvercovém plechu o velikosti jedné strany 23 cm, vykrájíme asi 12 kousků.
  4. Koláč servírujeme studený, jako pohoštění, nebo svačinu dětem.