Buchta se slunečnicovými semínky a se skořicovou příchutí
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Cukr krystal |
130 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
2.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Skořice mletá |
1 polévková lžíce |
Slunečnice - semena |
100 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Soda jedlá |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Příprava pečení: Hlubší plech na pečení vyložíme pečícím papírem,
- který vymažeme 1 lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
- Těsto: Ve větší míse rozšleháme do pěny cukr se změklým máslem. Do sladké hmoty postupně a důkladně zašleháváme celá vejce. Potom na ušlehanou hmotu prosijeme hladkou mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a mletou skořici. Sypké suroviny jemným zabalením zapracujeme do těsta. Nakonec do těsta vmícháme smetanu a slunečnicová semínka. Hotové těsto vlijeme na vymazaný plech, zarovnáme povrch do rovné hladiny těsta a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. Koláč je hotov, když je těsto zlatavé, pružné a pevné na stisk. Upečený zákusek odřízneme od krajů pekáče nožem, vyklopíme a necháme úplně vychladnout na děrované podložce, aby z něj rovnoměrně vycházela pára. Z koláče, pečeného na čtvercovém plechu o velikosti jedné strany 23 cm, vykrájíme asi 12 kousků.
- Koláč servírujeme studený, jako pohoštění, nebo svačinu dětem.