Pečené sardinky ve smetaně
Ingredience
Brambory |
550 g |
Cibule |
2 ks |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
60 g |
Hořčice |
2 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
5 dl |
Sůl |
3 špetka |
Sardinky v oleji |
200 balení |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na plátky (silné asi 0.5 cm) a odložíme je do mísy. Ochutíme je solí, drceným kmínem, pepřem a promícháme. Očištěné cibule nakrájíme na tenké plátky. V pánvi si na másle osmažíme cibuli dozlatova. Konzervované sardinky slijeme z oleje.
- Pekáček vytřeme máslem. Na dno pekáčku položíme 1/3 brambor, na brambory poklademe 1/2 cibule, na ni dáme 1/2 konzervovaných sardinek. Znovu poklademe 2/3 brambor, 2/2 cibule a 2/2 sardinek. Poslední vrstva je z brambor, které ještě polijeme olejem ze sardinek. Pekáček dáme do předehřáté trouby na 200°C.
- V misce si rozmícháme smetanu se solí a hořčicí. Po 10 minutách pečení sardinky přelijeme smetanou a dáme dopéct. Pečeme ještě přibližně 35 minut dozlatova.
- Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. Porce sardinek s bramborami posypeme petrželkou a podáváme.