Hovězí jazyk Bourgeois

Ingredience


Bílá cibulka 12 ks
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 100 g
Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Hovězí jazyk 1.5 kg
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká 40 g
Mrkev kořen 100 g
Olej rostlinný 60 g
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 3 kávová lžička
Voda pitná 3.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí jazyk omyjeme, vložíme do vařící vody, a jakmile začne voda znovu vřít, přidáme 2 lžičky soli, stáhneme plamen a mírném ohni vaříme jazyk cca 2,5 až 3 hodiny doměkka. Půl hodiny před koncem vaření přidáme do vody oloupanou zeleninu v celku a bobkový list.
  2. Jen dokonale uvařený jazyk je chutný a dá se lehce loupat. Proto raději zkusíme jeho měkkost vidličkou dříve, než jej vyndáme z vývaru.
  3. Uvařený jazyk vložíme na malou chvilku do studené vody a pak z něho od širšího konce směrem ke špičce sloupneme bělavou tuhou kůži. Sloupnutý jazyk dáme do porcelánové mísy a zakryjeme, aby neztmavl.
  4. Zeleninu z vývaru vyjmeme a nakrájíme na kostičky.
  5. Na oleji dáme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli. Když zrůžoví, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku, zalijeme vývarem z jazyka a uvaříme řídkou omáčku, do které přidáme česnek utřený se solí.
  6. Prochladlý jazyk nakrájíme na plátky a dáme prohřát do omáčky.
  7. Na másle osmahneme připravenou nakrájenou zeleninu spolu s malými cibulkami.
  8. Na talíře klademe plátky jazyka, vždycky několik plátků ze špičky a několik plátků ze širšího konce, na maso navrstvíme opečenou zeleninu, přelijeme omáčkou a posypeme sekanou zelenou petrželkou.