Hovězí jazyk Bourgeois
Ingredience
Bílá cibulka |
12 ks |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
100 g |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hovězí jazyk |
1.5 kg |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká |
40 g |
Mrkev kořen |
100 g |
Olej rostlinný |
60 g |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
3 kávová lžička |
Voda pitná |
3.5 l |




-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Hovězí jazyk omyjeme, vložíme do vařící vody, a jakmile začne voda znovu vřít, přidáme 2 lžičky soli, stáhneme plamen a mírném ohni vaříme jazyk cca 2,5 až 3 hodiny doměkka. Půl hodiny před koncem vaření přidáme do vody oloupanou zeleninu v celku a bobkový list.
- Jen dokonale uvařený jazyk je chutný a dá se lehce loupat. Proto raději zkusíme jeho měkkost vidličkou dříve, než jej vyndáme z vývaru.
- Uvařený jazyk vložíme na malou chvilku do studené vody a pak z něho od širšího konce směrem ke špičce sloupneme bělavou tuhou kůži. Sloupnutý jazyk dáme do porcelánové mísy a zakryjeme, aby neztmavl.
- Zeleninu z vývaru vyjmeme a nakrájíme na kostičky.
- Na oleji dáme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli. Když zrůžoví, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku, zalijeme vývarem z jazyka a uvaříme řídkou omáčku, do které přidáme česnek utřený se solí.
- Prochladlý jazyk nakrájíme na plátky a dáme prohřát do omáčky.
- Na másle osmahneme připravenou nakrájenou zeleninu spolu s malými cibulkami.
- Na talíře klademe plátky jazyka, vždycky několik plátků ze špičky a několik plátků ze širšího konce, na maso navrstvíme opečenou zeleninu, přelijeme omáčkou a posypeme sekanou zelenou petrželkou.