Jablkový koláč s karamelem
Ingredience
Créme fraiche |
200 g |
Cukr krupice |
125 g |
Jablka |
500 g |
Listové těsto |
250 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Jablka omyjeme, neloupeme, jen je rozkrojíme na čtvrtky a vyřízneme jádřince. V kulatém pekáčku rozehřejeme máslo, přisypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Přisypeme jablka a obalíme v karamelu. Listové těsto vyválíme na plát o velikosti pekáčku, jablka v pekáčku těstem zakryjeme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 25 minut. Pekáček vyjmeme a necháme částečně vychladnout.
- Na pekáček položíme talíř dnem vzhůru, pekáček převrátíme a koláč opatrně vyklopíme na talíř.
- Koláč naporcujeme, doplníme zakysanou smetanou a podáváme.