Bílkové čepičky slepované šlehačkou

Ingredience


Cukr krystal 260 g
Sůl 1 špetka
Vaječný bílek slepičí 4 ks
Cukr moučkový 3 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 120 °C. Pečící plech vyložíme pečícím papírem. Vaječné bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Sníh by měl být tak hustý, že při projetí vařečkou by měla zůstat ve sněhovém těstě stopa. Do sněhu postupně a opatrně vmícháme po částech cukr. Zašleháním cukru by měl sníh získat lesk.
  2. Našlehaným bílkovým těstem plníme cukrářský kornout, ze kterého vymačkáváme na vymazaný plech hromádky ve tvaru čepiček. Bílkové hromádky rozmístíme na plechu tak, aby se nedotýkaly. Bílkové pečivo pečeme v předehřáté troubě asi 90 minut.
  3. Upečené kousky necháme v troubě přes noc vychladnout a druhý den je slepíme našlehanou šlehačkou. Tyto zákusky servírujeme jako pohoštění ke kávě, studené.
  4. Šlehačka: Šlehačku vyšleháme s cukrem dotuha.