Jidášky z jižních Čech
Ingredience
Citronová kůra |
2 kávová lžička |
Cukr krupice |
120 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Droždí |
40 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
2 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Mouka pšeničná hrubá |
200 g |
Sezam - semena |
30 g |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 25 porcí
- Do kastrůlku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, dáme lžičku cukru, odložíme na teplé místo, necháme vzejít kvásek. Hrubou a hladkou mouku spolu s kypřícím práškem prosejeme do misky, přidáme vanilkový a zbylý krupicový cukr, vložíme žloutky, přidáme citrónovou kůru. Nakonec vlijeme kvásek a rukou nebo v kuchyňským robotu vypracujeme středně husté, hladké a nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo vykynout na 30-40 minut.
- Vykynuté těsto dáme na moukou posypaný vál, rozdělíme na 25 stejných dílů. Každý dílek pomocí dlaní rozválíme na váleček dlouhý 18-20 cm a vytvarujeme ho do tvarů například kolečka, esíčka a podobných jiných tvarů podle vlastní fantasie. Naskládáme na papírem vyložený plech, necháme 15 minut vykynout, potom potřeme bílkem, posypeme sezamovými semínky a vložíme do předehřáté trouby.
- Při 180stupňové teplotě pečeme 15 minut. Upečené jidášky necháme volně vychladnout na kovové mřížce.