Jidášky z jižních Čech

Ingredience


Citronová kůra 2 kávová lžička
Cukr krupice 120 g
Cukr vanilka 20 g
Droždí 40 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 2 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Mouka pšeničná hrubá 200 g
Sezam - semena 30 g
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do kastrůlku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, dáme lžičku cukru, odložíme na teplé místo, necháme vzejít kvásek. Hrubou a hladkou mouku spolu s kypřícím práškem prosejeme do misky, přidáme vanilkový a zbylý krupicový cukr, vložíme žloutky, přidáme citrónovou kůru. Nakonec vlijeme kvásek a rukou nebo v kuchyňským robotu vypracujeme středně husté, hladké a nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo vykynout na 30-40 minut.
  2. Vykynuté těsto dáme na moukou posypaný vál, rozdělíme na 25 stejných dílů. Každý dílek pomocí dlaní rozválíme na váleček dlouhý 18-20 cm a vytvarujeme ho do tvarů například kolečka, esíčka a podobných jiných tvarů podle vlastní fantasie. Naskládáme na papírem vyložený plech, necháme 15 minut vykynout, potom potřeme bílkem, posypeme sezamovými semínky a vložíme do předehřáté trouby.
  3. Při 180stupňové teplotě pečeme 15 minut. Upečené jidášky necháme volně vychladnout na kovové mřížce.