Jidášovy provázky

Ingredience


Cukr moučkový 200 g
Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 200 g
Mouka pšeničná hladká T 650 550 g
Olej slunečnicový 7 dl
Rum 30 ml
Skořice mletá 3 kávová lžička
Sůl 0.5 špetka
Vejce slepičí 3 ks
Zakysaná smetana 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Při pokojové teplotě změklé máslo rozšleháme v misce spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a trochou soli na hustou pěnu. Za stálého míchání přidáváme vejce a smetanu. Před dokončením šlehání vlijeme rum, prošleháme, vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a 1 lžičku skořice. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout 25-30 minut. Následovně těsto přeložíme na pracovní plochu posypanou moukou. Z těsta vyválíme velký a dlouhý pás, nakrájíme ho na 20 cm dlouhé provázky, které ve středu přehneme a spirálovitě stočíme.
  2. Na velkou pánev nebo do hrnce vlijeme 7 dl oleje, aby jidášky v oleji plavaly a smažíme je po obou stranách. Upečené skládáme do síta, aby okapal přebytečný olej. Necháme mírně vychladnout, posypeme moučkovým cukrem smíchaným se zbylou skořicí.