Jidášovy provázky
Ingredience
Cukr moučkový |
200 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
550 g |
Olej slunečnicový |
7 dl |
Rum |
30 ml |
Skořice mletá |
3 kávová lžička |
Sůl |
0.5 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Zakysaná smetana |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Při pokojové teplotě změklé máslo rozšleháme v misce spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a trochou soli na hustou pěnu. Za stálého míchání přidáváme vejce a smetanu. Před dokončením šlehání vlijeme rum, prošleháme, vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a 1 lžičku skořice. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout 25-30 minut. Následovně těsto přeložíme na pracovní plochu posypanou moukou. Z těsta vyválíme velký a dlouhý pás, nakrájíme ho na 20 cm dlouhé provázky, které ve středu přehneme a spirálovitě stočíme.
- Na velkou pánev nebo do hrnce vlijeme 7 dl oleje, aby jidášky v oleji plavaly a smažíme je po obou stranách. Upečené skládáme do síta, aby okapal přebytečný olej. Necháme mírně vychladnout, posypeme moučkovým cukrem smíchaným se zbylou skořicí.