Citronový koláč se smetanou

Ingredience


Citronová kůra 120 g
Citronová šťáva 150 ml
Cukr krupice 30 g
Cukr krystal 100 g
Cukr moučkový 120 g
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 15 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme mouku s krupicovým cukrem a promícháme. Přidáme měkké máslo, prsty ho zapracujeme do mouky. Přilijeme lžíci vody a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou, dáme do lednice, necháme 30 minut uležet. Z těsta vyválíme středně silný plát, který položíme na plech, potažený papírem na pečení, těsto propícháme, zatížíme mřížkou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 15 minut, odstraníme mřížku a pečeme dalších 15 minut.
  2. Do misky nasypeme krystalový cukr, strouhanou kůru, přilijeme smetanu, citronovou šťávu a vyšleháme. Naneseme na těsto, vložíme zpět do trouby a pečeme ještě 20 minut do zlatova.
  3. Koláč necháme vychladnout, naporcujeme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.