Citronový koláč se smetanou
Ingredience
Citronová kůra |
120 g |
Citronová šťáva |
150 ml |
Cukr krupice |
30 g |
Cukr krystal |
100 g |
Cukr moučkový |
120 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
15 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mísy nasypeme mouku s krupicovým cukrem a promícháme. Přidáme měkké máslo, prsty ho zapracujeme do mouky. Přilijeme lžíci vody a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou, dáme do lednice, necháme 30 minut uležet. Z těsta vyválíme středně silný plát, který položíme na plech, potažený papírem na pečení, těsto propícháme, zatížíme mřížkou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 15 minut, odstraníme mřížku a pečeme dalších 15 minut.
- Do misky nasypeme krystalový cukr, strouhanou kůru, přilijeme smetanu, citronovou šťávu a vyšleháme. Naneseme na těsto, vložíme zpět do trouby a pečeme ještě 20 minut do zlatova.
- Koláč necháme vychladnout, naporcujeme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.