Pomerančový koláč se smetanou
Ingredience
Citronová šťáva |
25 ml |
Cukr krupice |
30 g |
Cukr krystal |
60 g |
Máslo arašídové |
50 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Pomerančová kůra |
80 g |
Pomerančová šťáva |
120 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Strouhanka |
50 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
15 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mísy vsypeme mouku, přisypeme krupicový cukr a promícháme. Přidáme měkké máslo, konečky prstů rozmělníme v mouce, přilijeme lžíci vody a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do alobalu, vložíme do lednice a necháme půl hodiny odležet. Poté těsto vyválíme na středně silný plát, rozložíme na plech potažený papírem na pečení, propícháme vidličkou, zatížíme keramickou mřížkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme čtvrt hodiny. Poté odstraníme mřížku a pečeme dalších 15 minut.
- Do mísy nasypeme strouhanou pomerančovou kůru, strouhanku, krystalový cukr, přilijeme pomerančovou i citronovou šťávu, smetanu, rozpuštěné arašídové máslo, přidáme žloutky a vymícháme krém. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků, naneseme na těsto, vložíme zpět do trouby a pečeme zhruba 40 minut.
- Koláč naporcujeme a ještě teplý podáváme.