Pomerančový koláč se smetanou

Ingredience


Citronová šťáva 25 ml
Cukr krupice 30 g
Cukr krystal 60 g
Máslo arašídové 50 g
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Pomerančová kůra 80 g
Pomerančová šťáva 120 ml
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Strouhanka 50 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 15 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy vsypeme mouku, přisypeme krupicový cukr a promícháme. Přidáme měkké máslo, konečky prstů rozmělníme v mouce, přilijeme lžíci vody a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do alobalu, vložíme do lednice a necháme půl hodiny odležet. Poté těsto vyválíme na středně silný plát, rozložíme na plech potažený papírem na pečení, propícháme vidličkou, zatížíme keramickou mřížkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme čtvrt hodiny. Poté odstraníme mřížku a pečeme dalších 15 minut.
  2. Do mísy nasypeme strouhanou pomerančovou kůru, strouhanku, krystalový cukr, přilijeme pomerančovou i citronovou šťávu, smetanu, rozpuštěné arašídové máslo, přidáme žloutky a vymícháme krém. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků, naneseme na těsto, vložíme zpět do trouby a pečeme zhruba 40 minut.
  3. Koláč naporcujeme a ještě teplý podáváme.