Artyčoky se sardelovou náplní

Ingredience


Artyčoky 800 g
Česnek 1 stroužek
Máslo čerstvé 30 g
Olej olivový extra panenský 40 ml
Olej slunečnicový 50 g
Pepř černý mletý 1 g
Petržel - nať 30 g
Sardelové řezy 200 g
Strouhanka 60 g
Sůl 8 g
Voda pitná 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vybereme 4 větší artyčoky, odřízneme spodní dřevnaté listy a seřízneme je tak, aby na talíři stály. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, petrželku posekáme najemno, sardelky vykostíme.
  2. V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme cibuli, česnek, petrželku, strouhanku a osmahneme. Přidáme máslo, posekané sardelky, promícháme a odstavíme. Podle chuti osolíme, opepříme. Listy artyčoků rozevřeme, dovnitř naneseme sardelovou nádivku. Artyčoky vyskládáme do pekáčku, pokapeme panenským olejem, podlijeme vodou, zakryjeme pokličkou, vložíme do vyhřáté trouby a dusíme pod pokličkou do měkka.
  3. Artyčoky postavíme na talíře a podáváme.