Velikonoční mazanec s rozinkami

Velikonoční mazanec s rozinkami - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 120 g
Cukr vanilka 20 g
Droždí 30 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 130 g
Mléko polotučné 2 dl
Mouka polohrubá 500 g
Rozinky bílé 70 g
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Voda pitná 1 dl
Mouka pšeničná hrubá 40 g
Olej slunečnicový 70 ml
Cukr moučkový 40 g
Mandle 40 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do kastrůlku vlijeme 1 dl mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru. Odložíme na teplé místo, kde necháme kvásek vzejít. Mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky, přidáme zbylý vanilkový krupicový cukr a žloutky. Předem namočené rozinky ve vodě scedíme a vsypeme do misky k ostatním surovinám. Nakonec přilijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěné máslo, vlijeme připravený kvásek a podle potřeby dolijeme zbylé mléko. Ze všech surovin rukou nebo v kuchyňském robotu vypracujeme středně tuhé těsto. Poté přikryjeme těsto utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut vykynout.
  2. Moukou posypme vál, přeložíme na něj vykynuté těsto a vytvarujeme bochánek. Položíme ho na olejem vymazaný plech, opět necháme dalších 30 minut kynout. Následně bochánek potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Střed nařízneme do kříže a vložíme do předehřáté trouby.
  3. Při 180 stupních pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 160 stupňů a dopékáme ještě 25 - 30 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout na plechu, potom ho přeložíme na kovovou mřížku. Posypme moučkovým cukrem a necháme úplně vychladnout.