Velikonoční mazanec s rozinkami
Ingredience
Cukr krupice |
120 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Droždí |
30 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
130 g |
Mléko polotučné |
2 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Rozinky bílé |
70 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
1 dl |
Mouka pšeničná hrubá |
40 g |
Olej slunečnicový |
70 ml |
Cukr moučkový |
40 g |
Mandle |
40 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do kastrůlku vlijeme 1 dl mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru. Odložíme na teplé místo, kde necháme kvásek vzejít. Mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky, přidáme zbylý vanilkový krupicový cukr a žloutky. Předem namočené rozinky ve vodě scedíme a vsypeme do misky k ostatním surovinám. Nakonec přilijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěné máslo, vlijeme připravený kvásek a podle potřeby dolijeme zbylé mléko. Ze všech surovin rukou nebo v kuchyňském robotu vypracujeme středně tuhé těsto. Poté přikryjeme těsto utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut vykynout.
- Moukou posypme vál, přeložíme na něj vykynuté těsto a vytvarujeme bochánek. Položíme ho na olejem vymazaný plech, opět necháme dalších 30 minut kynout. Následně bochánek potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Střed nařízneme do kříže a vložíme do předehřáté trouby.
- Při 180 stupních pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 160 stupňů a dopékáme ještě 25 - 30 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout na plechu, potom ho přeložíme na kovovou mřížku. Posypme moučkovým cukrem a necháme úplně vychladnout.