Savojské fondue
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Chléb výběrový |
160 g |
Estragon |
10 g |
Kerblík |
10 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pažitka |
10 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Petržel - nať |
10 g |
Sherry brandy |
20 ml |
Sýr beaufort |
150 g |
Sýr cantal |
150 g |
Sýr Gruyére |
150 g |
Víno bílé |
300 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Stěny kotlíku na fondue potřeme česnekem, vlijeme do něj víno, přidáme mletý muškát, nastrouhané nebo nalámané sýry a mletý pepř. Nádobu postavíme na malý oheň a za stálého míchání sýry rozpustíme, vše promícháváním spojíme. Pažitku, kerblík, estragon a petrželku posekáme na jemno, krajíčky chleba pokrájíme na kostky. Kotlík postavíme doprostřed stolu nad malý lihový vařič, do kotlíku nasypeme bylinky, přilijeme třešňovici a promícháme.
- Každý strávník si napichuje kousky chleba na vidličku sám a obaluje je v sýrové hmotě.