Mandlové vánoční placky s marcipánem

Ingredience


Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Mandle 140 g
Marcipánová hmota surová 200 g
Máslo čerstvé 130 g
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Vejce slepičí 1 ks
Cukr vanilka 60 g
Mléko polotučné 20 g
Vejce slepičí 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku a kypřící prášek smícháme s marcipánem. Přimícháme oloupané pomleté mandle, na kousky nakrájené volně změklé máslo, nakonec vložíme vejce. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, vytvarujeme do válečku o průměru 4 cm, zabalíme do potravinářské fólie a necháme 60 minut v lednici odpočinout.
  2. Váleček nakrájíme na kolečka o síle 2,5 cm a naskládáme je na plech vedle sebe. Každé kolečko potřeme mlékem s rozšlehaným vejcem a vanilkovým cukrem. Posypeme mandlovými plátky, vložíme do nahřáté trouby. Pečeme 20 minut při 160 stupních.
  3. Po upečení necháme mírně vychladnout na plechu, poté na kovové mřížce.