Vánoční voňavé perníčky s rumovou polevou

Ingredience


Cukr třtinový 200 g
Cukr vanilka 20 g
Koření perníkové 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 70 g
Med včelí 4 polévková lžíce
Mléko polotučné 4 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Mouka žitná 250 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Soda jedlá 3 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Citronová šťáva 6 ml
Cukr moučkový 150 g
Rum 50 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do kastrůlku dáme na kousky nakrájené máslo, přisypeme cukr, med, vanilkový cukr. Stálým mícháním suroviny rozpustíme na hladkou tekutou hmotu.
  2. Do misky prosejeme hladkou a žitnou mouku, přidáme žloutky, perníkové koření, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, sodu, přilijeme mléko. Nakonec přidáme připravené rozpuštěnou máslovou hmotu. Ze surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme celou noc v lednici odpočívat.
  3. Vál posypeme moukou, přeložíme na něj těsto, které rozválíme na velký plát silný 4-5 mm. Z těsta vykrajujeme vykrajovacími formičkami s vánoční tématikou různé tvary. Skládáme je na pečicím papírem vyložený plech, vložíme do nahřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě pečeme 15 minut.
  4. Na přípravu polevy smícháme ve vhodné nádobě cukr, rum a citrónovou šťávu. Mícháme až do rozpuštění cukru a hladké polevy.
  5. Upečené perníčky necháme mírně vychladnout na plechu, potom je přeložíme na mřížku, úhledně ozdobíme připravenou polevou a necháme volně polevu ztuhnout a perníčky úplně vychladnout.