Vánoční voňavé perníčky s rumovou polevou
Ingredience
Cukr třtinový |
200 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Koření perníkové |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
70 g |
Med včelí |
4 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
4 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Mouka žitná |
250 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Soda jedlá |
3 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Citronová šťáva |
6 ml |
Cukr moučkový |
150 g |
Rum |
50 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Do kastrůlku dáme na kousky nakrájené máslo, přisypeme cukr, med, vanilkový cukr. Stálým mícháním suroviny rozpustíme na hladkou tekutou hmotu.
- Do misky prosejeme hladkou a žitnou mouku, přidáme žloutky, perníkové koření, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, sodu, přilijeme mléko. Nakonec přidáme připravené rozpuštěnou máslovou hmotu. Ze surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme celou noc v lednici odpočívat.
- Vál posypeme moukou, přeložíme na něj těsto, které rozválíme na velký plát silný 4-5 mm. Z těsta vykrajujeme vykrajovacími formičkami s vánoční tématikou různé tvary. Skládáme je na pečicím papírem vyložený plech, vložíme do nahřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě pečeme 15 minut.
- Na přípravu polevy smícháme ve vhodné nádobě cukr, rum a citrónovou šťávu. Mícháme až do rozpuštění cukru a hladké polevy.
- Upečené perníčky necháme mírně vychladnout na plechu, potom je přeložíme na mřížku, úhledně ozdobíme připravenou polevou a necháme volně polevu ztuhnout a perníčky úplně vychladnout.