Pečená treska s brambory a petrželkou
Ingredience
Citronová šťáva |
1.5 kávová lžička |
Filety z tresky tmavé |
60 g |
Hořčice |
0.5 polévková lžíce |
Pepř bílý |
3 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
750 g |
Cibule červená |
1 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Filé z tresky omyjeme, osušíme, z jedné strany potřeme slabě hořčicí, osolíme, posypeme peřem a pokapeme citrónovou šťávou. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
- Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na plátky silné asi 5 - 6 mm. Vložíme do kastrólu, přilijeme vodu, přidáme sůl a brambory jen předvaříme 5 minut. Poté je scedíme. Pekáček vytřeme máslem (50 g), na dno vložíme 1/3 brambor, posypeme 1/3 petrželky, na brambory poklademe 1/3 filé. Vrstvy opakujeme ještě dvakrát, poslední vrstva bude z opět z brambor, které pokapeme rozehřátým máslem (50 g).
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C po dobu 15 minut. Omytou jarní cibulku pokrájíme na kolečka a povrch brambor zasypeme. Ještě je posypeme strouhankou a pečeme dalších 10 - 12 minut do zlatova.
- Tresku s brambory rozdělíme na talíře a servírujeme.