Makový koláč s ořechy a polevou
Ingredience
Cukr vanilka |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Mák mletý |
150 g |
Mléko polotučné |
2.5 dl |
Mouka polohrubá |
450 g |
Olej slunečnicový |
1.2 dl |
Ořechy vlašské |
100 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Hera |
50 g |
Mouka polohrubá |
40 g |
Cukr moučkový |
140 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Fíky čerstvé |
6 ks |
Likér pomerančový |
50 ml |
Voda pitná |
70 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 24 porcí
- Mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky, přisypeme 20 g vanilkového cukru, pomleté ořechy, mletý mák. Do mléka rozklepneme vejce, dobře prošleháme, přidáme olej a vlijeme do moučné směsi. Vše dohromady promícháme dřevěnou vařečkou.
- Plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme do něj připravené těsto. Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 160 stupních 40 minut. Upečený koláč necháme na plechu vychladnout.
- Fíky rozkrojíme, lžící vydlabeme červenou dužinu a vložíme do kastrůlku. Přilijeme vodu, za stálého míchání povaříme přibližně 5 minut. Stáhneme ze sporáku, vsypeme vanilkový i moučkový cukr, pomerančový likér a dobře promícháme. Polevu mícháním mírně vychladíme a vložíme do lednice, kde ji vychladíme.
- Vychladlou polevu naneseme na povrch koláče, vložíme do lednice ztuhnout. Krájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky.