Makový koláč s ořechy a polevou

Ingredience


Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Mák mletý 150 g
Mléko polotučné 2.5 dl
Mouka polohrubá 450 g
Olej slunečnicový 1.2 dl
Ořechy vlašské 100 g
Vejce slepičí 2 ks
Hera 50 g
Mouka polohrubá 40 g
Cukr moučkový 140 g
Cukr vanilka 20 g
Fíky čerstvé 6 ks
Likér pomerančový 50 ml
Voda pitná 70 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky, přisypeme 20 g vanilkového cukru, pomleté ořechy, mletý mák. Do mléka rozklepneme vejce, dobře prošleháme, přidáme olej a vlijeme do moučné směsi. Vše dohromady promícháme dřevěnou vařečkou.
  2. Plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme do něj připravené těsto. Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 160 stupních 40 minut. Upečený koláč necháme na plechu vychladnout.
  3. Fíky rozkrojíme, lžící vydlabeme červenou dužinu a vložíme do kastrůlku. Přilijeme vodu, za stálého míchání povaříme přibližně 5 minut. Stáhneme ze sporáku, vsypeme vanilkový i moučkový cukr, pomerančový likér a dobře promícháme. Polevu mícháním mírně vychladíme a vložíme do lednice, kde ji vychladíme.
  4. Vychladlou polevu naneseme na povrch koláče, vložíme do lednice ztuhnout. Krájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky.