Nugátové bábovičky
Ingredience
Cukr třtinový |
300 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Likér krémový - Baileys |
70 ml |
Máslo čerstvé |
400 g |
Mouka polohrubá |
700 g |
Vaječný bílek slepičí |
8 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
8 ks |
Mouka pšeničná hrubá |
50 g |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Čokoláda hořká |
250 g |
Džem višňový |
200 g |
Hera |
50 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky a spolu se žloutky, třtinovým i vanilkovým cukrem utřeme do hladké pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přimícháme do žloutkové pěny. Nakonec vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a likérem. Zlehka promícháme.
- Malé formičky na bábovičky vymažeme důkladně olejem, vysypeme hrubou moukou. Do jedné třetiny naplníme připraveným těstem. Do každé formičky vložíme po dvou kouscích z nugátové bonboniéry. Do dalších dvou třetin opět doplníme těstem.
- Naskládáme do předehřáté trouby, při 170 stupních pečeme 25 minut. Upečené bábovičky necháme mírně vychladnout ve formičkách, poté je vyklepneme, potřeme rozehřátým ještě teplým džemem a necháme volně vychladnout.
- Do kastrůlku vložíme na kousky nalámanou čokoládu, přidáme Heru. Nad horkou vodní lázní za stálého míchání čokoládu rozpustíme. Necháme krátce vychladnout a přelijeme vychladlé bábovičky tak, aby čokoláda stekla také po stěnách. Opět necháme čokoládu zatuhnout.