Nugátové bábovičky

Ingredience


Cukr třtinový 300 g
Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Likér krémový - Baileys 70 ml
Máslo čerstvé 400 g
Mouka polohrubá 700 g
Vaječný bílek slepičí 8 ks
Vaječný žloutek slepičí 8 ks
Mouka pšeničná hrubá 50 g
Olej slunečnicový 1 dl
Čokoláda hořká 250 g
Džem višňový 200 g
Hera 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky a spolu se žloutky, třtinovým i vanilkovým cukrem utřeme do hladké pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přimícháme do žloutkové pěny. Nakonec vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a likérem. Zlehka promícháme.
  2. Malé formičky na bábovičky vymažeme důkladně olejem, vysypeme hrubou moukou. Do jedné třetiny naplníme připraveným těstem. Do každé formičky vložíme po dvou kouscích z nugátové bonboniéry. Do dalších dvou třetin opět doplníme těstem.
  3. Naskládáme do předehřáté trouby, při 170 stupních pečeme 25 minut. Upečené bábovičky necháme mírně vychladnout ve formičkách, poté je vyklepneme, potřeme rozehřátým ještě teplým džemem a necháme volně vychladnout.
  4. Do kastrůlku vložíme na kousky nalámanou čokoládu, přidáme Heru. Nad horkou vodní lázní za stálého míchání čokoládu rozpustíme. Necháme krátce vychladnout a přelijeme vychladlé bábovičky tak, aby čokoláda stekla také po stěnách. Opět necháme čokoládu zatuhnout.