Povidlový šnek
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Cukr vanilka |
20 g |
Droždí |
30 g |
Mléko polotučné |
1.5 dl |
Mouka polohrubá |
450 g |
Olej slunečnicový |
1.8 dl |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr moučkový |
40 g |
Ořechy vlašské |
130 g |
Povidla švestková |
300 g |
Slivovice |
60 ml |
-
Doba přípravy: 85 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Mléko v kastrůlku zahřejeme na vlažné, přidáme rozdrobené droždí, lžičku cukru, lžičku mouky. Necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mouku prosejeme do misky, přidáme vejce, vanilkový a zbylý krupicový cukr, vlijeme kvásek a 1,2 dl oleje. Vypracujeme ze surovin hladké těsto, které necháme na teplém místě 60 minut vykynout.
- Vykynuté těsto přeložíme na moukou posypaný vál, rozválíme ho na přibližně 6 cm široký a 50 cm dlouhý pás. Pás potřeme zbylým olejem, namažeme povidly smíchanými s domácí slivovici a posypeme nasekanými ořechy a rozinkami. Pás stočíme do tvaru šneka. Šneka položíme do kulaté formy, necháme 15 minut nakynout.
- Vložíme do předehřáté trouby, pečeme 35-40 minut při 170stupňové teplotě. Upečeného šneka necháme krátce vychladnout ve formě. Potom vyklopíme, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout úplně.