Povidlový šnek

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Cukr vanilka 20 g
Droždí 30 g
Mléko polotučné 1.5 dl
Mouka polohrubá 450 g
Olej slunečnicový 1.8 dl
Vejce slepičí 1 ks
Cukr moučkový 40 g
Ořechy vlašské 130 g
Povidla švestková 300 g
Slivovice 60 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mléko v kastrůlku zahřejeme na vlažné, přidáme rozdrobené droždí, lžičku cukru, lžičku mouky. Necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mouku prosejeme do misky, přidáme vejce, vanilkový a zbylý krupicový cukr, vlijeme kvásek a 1,2 dl oleje. Vypracujeme ze surovin hladké těsto, které necháme na teplém místě 60 minut vykynout.
  2. Vykynuté těsto přeložíme na moukou posypaný vál, rozválíme ho na přibližně 6 cm široký a 50 cm dlouhý pás. Pás potřeme zbylým olejem, namažeme povidly smíchanými s domácí slivovici a posypeme nasekanými ořechy a rozinkami. Pás stočíme do tvaru šneka. Šneka položíme do kulaté formy, necháme 15 minut nakynout.
  3. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme 35-40 minut při 170stupňové teplotě. Upečeného šneka necháme krátce vychladnout ve formě. Potom vyklopíme, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout úplně.