Rebarborový koláč s ořechy a želé

Ingredience


Cukr krupice 180 g
Cukr vanilka 20 g
Máslo čerstvé 180 g
Ořechy vlašské 180 g
Vaječný bílek slepičí 8 ks
Vaječný žloutek slepičí 8 ks
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hrubá 40 g
Cukr třtinový 60 g
Džem višňový 100 g
Maizena - kukuřičný škrob 2 polévková lžíce
Reveň (Rebarbora) 600 g
Voda pitná 3 dl
Želé dortové 40 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žloutky spolu s půlkou krupicového cukru a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme v mikrovlnné troubě rozpuštěné, vlažné máslo a pokračujeme ještě chvilku ve šlehání. Bílky se zbylým cukrem vyšleháme na tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec vmícháme pomleté ořechy.
  2. Připravené těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 180stupňové teplotě 30 minut. Upečený koláč necháme vychladnout na plechu.
  3. Oloupanou rebarboru nakrájíme na 3-4 cm široké kousky, vložíme do kastrůlku, zalijeme 2 dl vody, přisypeme třtinový cukr a povaříme 5-7 minut. Škrob vsypeme do hrníčku se zbylou vodou, dobře rozkvedláme a vlijeme do kastrůlku s rebarborou. Přivedeme k varu, stáhneme ze sporáku, přimícháme džem a ještě teplou rebarborou přelijeme na korpus. Rebarboru pěkně narovnáme. Dortové želé uvaříme podle návodu na sáčku a přelijeme povrch koláče. Vložíme koláč do lednice ztuhnout a potom krájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky.