Rebarborový koláč s ořechy a želé
Ingredience
Cukr krupice |
180 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Máslo čerstvé |
180 g |
Ořechy vlašské |
180 g |
Vaječný bílek slepičí |
8 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
8 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hrubá |
40 g |
Cukr třtinový |
60 g |
Džem višňový |
100 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce |
Reveň (Rebarbora) |
600 g |
Voda pitná |
3 dl |
Želé dortové |
40 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Žloutky spolu s půlkou krupicového cukru a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme v mikrovlnné troubě rozpuštěné, vlažné máslo a pokračujeme ještě chvilku ve šlehání. Bílky se zbylým cukrem vyšleháme na tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec vmícháme pomleté ořechy.
- Připravené těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 180stupňové teplotě 30 minut. Upečený koláč necháme vychladnout na plechu.
- Oloupanou rebarboru nakrájíme na 3-4 cm široké kousky, vložíme do kastrůlku, zalijeme 2 dl vody, přisypeme třtinový cukr a povaříme 5-7 minut. Škrob vsypeme do hrníčku se zbylou vodou, dobře rozkvedláme a vlijeme do kastrůlku s rebarborou. Přivedeme k varu, stáhneme ze sporáku, přimícháme džem a ještě teplou rebarborou přelijeme na korpus. Rebarboru pěkně narovnáme. Dortové želé uvaříme podle návodu na sáčku a přelijeme povrch koláče. Vložíme koláč do lednice ztuhnout a potom krájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky.