Pečený bramborový nákyp se slanečky
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Cibule lahůdková |
4 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Slaneček |
2 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
5 dl |
Strouhanka |
3 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
4 l |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Den předem slanečky rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odkrojíme hlavy, dobře je omyjeme a vložíme do mísy s 2 litry čisté vody. Necháme je v chladničce máčet do druhého dne. Během té doby vodu vyměníme. Poté slanečky znovu opláchneme pod tekoucí vodou, podélně je rozkrojíme podél páteře, kterou vyjmeme, a slanečky vykostíme. Osušené slanečky nakrájíme na menší kostičky.
- Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. V misce rozkvedláme smetanu s vejci, solí a pepřem.
- Zapékací mísu vytřeme máslem (2 lžíce) a olejem. Na dno poklademe 1/2 brambor, 1/2 cibule, pokrájené slanečky. Posypeme je zbylou nakrájenou cibulí a zakryjeme druhou polovinou brambor. Vše zalijeme smetanou s vejci. Nákyp posypeme strouhankou a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 35-40 minut dozlatova. Podáváme ho hned teplý. Každou porci polijeme rozpuštěným máslem.