Hovězí těftěly v rajské omáčce

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Hovězí maso přední 500 g
Hovězí vývar základní 250 ml
Kečup 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 250 ml
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Protlak rajčatový 120 g
Rýže dušená 600 g
Sádlo škvařené 150 g
Strouhanka 50 g
Sůl 2 kávová lžička
Žemle tuková 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí přední maso umeleme, nadrobno nakrájíme pažitku a jednu cibuli. V míse smícháme mleté maso s cibulí a pažitkou, v mléce namočenou žemlí, podle potřeby zahustíme strouhankou, osolíme a opepříme, dobře prohněteme.
  2. Ze směsi uděláme kuličky (těftěly) o váze 20-30 g, obalíme je v hladké mouce a v kastrole na sádle je rychle ze všech stranách opečeme. Opečené těftěly zalijeme vývarem, přidáme rajský protlak, bobkový list, utřený česnek se solí a zakryté dusíme na mírném ohni 15-20 minut. Potom omáčku podle potřeby přisolíme a přidáme lžíci kečupu.
  3. Těftěly rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme sekanou petrželkou a podáváme s dušenou rýží.