Barevný koláč s ovocem
Ingredience
Káva turecká |
4 kávová lžička |
Voda pitná |
1 dl |
Čokoláda hořká |
80 g |
Cukr krupice |
200 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Hera |
250 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Mouka polohrubá |
350 g |
Ořechy vlašské |
70 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Vejce slepičí |
6 ks |
Mouka pšeničná hrubá |
40 g |
Olej slunečnicový |
80 ml |
Džem meruňkový |
120 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Ostružiny |
200 g |
Poleva čokoládová |
200 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 24 porcí
- Do hrníčku dáme kávu, zalijeme vroucí vodou, necháme vychladnout, těsně před použitím kávu scedíme.
- Vejce rozklepneme do misky, přisypeme cukr a utřeme do pěny. Přilijeme smetanu, v mikrovlnné troubě rozpuštěnou vlažnou Heru. Do surovin přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme, vypracujeme těsto, které rozdělíme na tři díly. Do prvního vmícháme ořechy, do druhého scezenou kávu a do třetího na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládu.
- Plech vymažeme olejem, posypeme hrubou moukou. Na dno plechu rozetřeme ořechové těsto, potom čokoládové a nakonec kávové těsto. Vložíme do trouby, pečeme při 160stupňové teplotě 40-45 minut. Po upečení vytáhneme z trouby, ještě horký koláč potřeme meruňkovým džemem a necháme vychladnout na plechu. Čokoládovou polevu za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázní, necháme slabě ztuhnout a přelijeme povrch koláče. Dáme stranou nebo do lednice čokoládu ztuhnout a nakrájíme na čtverce nebo obdélníky.
- Těsně před podáváním každou porci ozdobíme ze smetany a medu vyšlehanou tuhou šlehačkou a ostružinami.