Barevný koláč s ovocem

Ingredience


Káva turecká 4 kávová lžička
Voda pitná 1 dl
Čokoláda hořká 80 g
Cukr krupice 200 g
Cukr vanilka 20 g
Hera 250 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Mouka polohrubá 350 g
Ořechy vlašské 70 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Vejce slepičí 6 ks
Mouka pšeničná hrubá 40 g
Olej slunečnicový 80 ml
Džem meruňkový 120 g
Med včelí 2 polévková lžíce
Ostružiny 200 g
Poleva čokoládová 200 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrníčku dáme kávu, zalijeme vroucí vodou, necháme vychladnout, těsně před použitím kávu scedíme.
  2. Vejce rozklepneme do misky, přisypeme cukr a utřeme do pěny. Přilijeme smetanu, v mikrovlnné troubě rozpuštěnou vlažnou Heru. Do surovin přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme, vypracujeme těsto, které rozdělíme na tři díly. Do prvního vmícháme ořechy, do druhého scezenou kávu a do třetího na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládu.
  3. Plech vymažeme olejem, posypeme hrubou moukou. Na dno plechu rozetřeme ořechové těsto, potom čokoládové a nakonec kávové těsto. Vložíme do trouby, pečeme při 160stupňové teplotě 40-45 minut. Po upečení vytáhneme z trouby, ještě horký koláč potřeme meruňkovým džemem a necháme vychladnout na plechu. Čokoládovou polevu za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázní, necháme slabě ztuhnout a přelijeme povrch koláče. Dáme stranou nebo do lednice čokoládu ztuhnout a nakrájíme na čtverce nebo obdélníky.
  4. Těsně před podáváním každou porci ozdobíme ze smetany a medu vyšlehanou tuhou šlehačkou a ostružinami.