Mrkvový koláč s ořechy a čokoládou

Ingredience


Citronová kůra 3 kávová lžička
Čokoláda hořká 90 g
Cukr krupice 50 g
Cukr moučkový 120 g
Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Mouka polohrubá 120 g
Mrkev kořen 250 g
Ořechy vlašské 150 g
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Vaječný bílek slepičí 4 ks
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Hera 70 g
Mouka pšeničná hrubá 70 g
Citronová kůra 0.5 kávová lžička
Citronová šťáva 6 ml
Cukr moučkový 200 g
Cukr vanilka 20 g
Voda pitná 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ke žloutkům v misce přidáme moučkový s vanilkovým cukrem a utřeme do pěny. Zlehka vmícháme z bílku a krupicového cukru tuhý sníh. Následovně do hmoty prosejeme mouku s kypřícím práškem, skořici, přisypeme pomleté ořechy, jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Přidáme ještě drobně nakrájenou čokoládu, nakonec hrubě nastrouhanou mrkev a vše důkladně promícháme.
  2. Plech vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do nahřáté trouby, při 180stupňové teplotě pečeme 35-40 minut. Upečený koláč necháme krátce vychladnout na plechu, potom vyklopíme. Potřeme brusinkovým džemem, necháme volně chladnout.
  3. Nakonec připravíme cukrovou polevu: do misky vlijeme horkou vodu. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr, vlijeme citrónovou šťávu. Suroviny dobře prošleháme na hustou a hladkou polevu. Nakonec vložíme jemně nastrouhanou citrónovou kůru a důkladně promícháme. Hladkou polevu přelijeme na povrch koláče a necháme ztuhnout. Koláč krájíme na úhledné čtverce, obdélníky.