Mrkvový koláč s ořechy a čokoládou
Ingredience
Citronová kůra |
3 kávová lžička |
Čokoláda hořká |
90 g |
Cukr krupice |
50 g |
Cukr moučkový |
120 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Mouka polohrubá |
120 g |
Mrkev kořen |
250 g |
Ořechy vlašské |
150 g |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Vaječný bílek slepičí |
4 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Hera |
70 g |
Mouka pšeničná hrubá |
70 g |
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Citronová šťáva |
6 ml |
Cukr moučkový |
200 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Voda pitná |
2 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 24 porcí
- Ke žloutkům v misce přidáme moučkový s vanilkovým cukrem a utřeme do pěny. Zlehka vmícháme z bílku a krupicového cukru tuhý sníh. Následovně do hmoty prosejeme mouku s kypřícím práškem, skořici, přisypeme pomleté ořechy, jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Přidáme ještě drobně nakrájenou čokoládu, nakonec hrubě nastrouhanou mrkev a vše důkladně promícháme.
- Plech vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do nahřáté trouby, při 180stupňové teplotě pečeme 35-40 minut. Upečený koláč necháme krátce vychladnout na plechu, potom vyklopíme. Potřeme brusinkovým džemem, necháme volně chladnout.
- Nakonec připravíme cukrovou polevu: do misky vlijeme horkou vodu. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr, vlijeme citrónovou šťávu. Suroviny dobře prošleháme na hustou a hladkou polevu. Nakonec vložíme jemně nastrouhanou citrónovou kůru a důkladně promícháme. Hladkou polevu přelijeme na povrch koláče a necháme ztuhnout. Koláč krájíme na úhledné čtverce, obdélníky.