Azerbájdžánský Ljula-Kebab

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Chléb pšeničný (bílý) 4 krajíc
Cibule 50 g
Cibulka jarní 12 ks
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Citrony 1 ks
Kečup ostrý 200 ml
Okurky nakládané 6 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Skopová plec 600 g
Sůl 2 kávová lžička
Zakysaná smetana 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné a omyté prorostlé maso ze skopové plece nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli na čtvrtky a společně 2x umeleme na masovém strojku.
  2. Umletou směs dáme do mísy, přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu a podle chuti prolisovaný česnek, dobře spolu promícháme, přikryjeme a dáme na 3 hodiny do chladničky proležet.
  3. Z hmoty utvoříme šištičky, které napícháme na rožeň a opékáme nad žhavým dřevěným uhlím asi 15 minut, nebo je pečeme pod grilem, nebo v pánvi na oleji.
  4. Upečené kebaby sesuneme z rožně na nahřátou mísu, posypeme sekanou petrželkou a obložíme jarní cibulkou, podélně čtvrcenými nakládanými okurkami a plátky citronu. Jako příloha se hodí bílý chléb.
  5. Zvlášť v omáčníku podáváme ostrý kečup smíchaný s osolenou zakysanou smetanou v poměru 1:1.