Špenátový nářez se šunkovou omáčkou
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 dl |
Špenát mražený |
1 kg |
Strouhanka |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
2 l |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 dl |
Sůl |
3 špetka |
Šunka dušená |
200 g |
Zakysaná smetana |
1 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mražený špenát necháme rozmrazit. V misce si dobře rozšleháme smetanu s vejci, moukou, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a necháme asi 10 minut odstát. Poté smetanu promícháme se špenátem a nalijeme ji do formy. Formu kulatého (prstencového tvaru), která má uprostřed otvor, vytřeme máslem (2 lžíce) a vysypeme strouhankou. Posadíme ji na síťku do většího hrnce s 1-2 l vody, hrnec zakryjeme pokrývkou a v páře nářez vaříme 30-45 minut do zatuhnutí.
- Šunku nakrájíme na malé kostičky. Pak si v rendlíku rozpálíme máslo a šunku osmažíme dorůžova. Přimícháme mouku, krátce osmažíme a za stálého míchání přlijeme sladkou i kysanou smetanu. Mouku musíme rozmíchat úplně dohladka. Pomalu vaříme asi 10-12 minut. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
- Uvařený špenátový nářez vyklopíme na velkou mísu, polijeme rozpuštěným máslem (3 lžíce). Do středu nalijeme šunkovou omáčku a ihned servírujeme.