Špenátový nářez se šunkovou omáčkou

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Máslo čerstvé 5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 3 dl
Špenát mražený 1 kg
Strouhanka 3 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 2 l
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 3 dl
Sůl 3 špetka
Šunka dušená 200 g
Zakysaná smetana 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mražený špenát necháme rozmrazit. V misce si dobře rozšleháme smetanu s vejci, moukou, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a necháme asi 10 minut odstát. Poté smetanu promícháme se špenátem a nalijeme ji do formy. Formu kulatého (prstencového tvaru), která má uprostřed otvor, vytřeme máslem (2 lžíce) a vysypeme strouhankou. Posadíme ji na síťku do většího hrnce s 1-2 l vody, hrnec zakryjeme pokrývkou a v páře nářez vaříme 30-45 minut do zatuhnutí.
  2. Šunku nakrájíme na malé kostičky. Pak si v rendlíku rozpálíme máslo a šunku osmažíme dorůžova. Přimícháme mouku, krátce osmažíme a za stálého míchání přlijeme sladkou i kysanou smetanu. Mouku musíme rozmíchat úplně dohladka. Pomalu vaříme asi 10-12 minut. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
  3. Uvařený špenátový nářez vyklopíme na velkou mísu, polijeme rozpuštěným máslem (3 lžíce). Do středu nalijeme šunkovou omáčku a ihned servírujeme.