Pečené karbanátky s fazolovými lusky

Ingredience


Bešamel 4 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Fazolové lusky 500 g
Gouda 4 polévková lžíce
Hovězí vývar základní 250 ml
Maso mleté - mix 500 g
Mléko polotučné 125 ml
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sádlo škvařené 3 polévková lžíce
Slanina vepřová 40 g
Sůl 2 kávová lžička
Tymián sušený 1 kávová lžička
Zakysaná smetana 125 ml
Žemle tuková 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve začneme s přípravou fazolových lusků. V kastrole na rozpuštěné slanině zpěníme drobně nakrájenou cibuli, podlijeme horkým vývarem a přidáme na menší kusy nakrájené fazolové lusky. Zpočátku odkryté a později zakryté je na mírném ohni dusíme asi 40 minut. Udušené lusky vyjmeme, do šťávy zašleháme mouku, zavaříme ji, šťávu pak osolíme, přidáme 1 lžíci cukru, okořeníme tymiánem, vrátíme do ní lusky a necháme ještě přejít var. Stáhneme z ohně a přimícháme zakysanou smetanu.
  2. Mezitím v míse dobře zpracujeme mleté maso, s vymačkanou, v mléce namočenou žemlí, solí, 1 nasekanou cibulí a sekanou petrželkou. Ze směsi utvoříme 8 oválných plochých karbanátků, které rozložíme na pekáč s rozehřátým sádlem. V každém karbanátku uděláme po délce mělkou rýhu, kterou potřeme bešamelem, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme sádlem a dáme na 20 minut do vyhřáté trouby péci.
  3. Fazolové lusky upravíme na talíře, na ně položíme karbanátky a vše přelijeme vypečenou šťávou.