Pečené karbanátky s fazolovými lusky
Ingredience
Bešamel |
4 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Fazolové lusky |
500 g |
Gouda |
4 polévková lžíce |
Hovězí vývar základní |
250 ml |
Maso mleté - mix |
500 g |
Mléko polotučné |
125 ml |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
3 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
40 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tymián sušený |
1 kávová lžička |
Zakysaná smetana |
125 ml |
Žemle tuková |
2 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve začneme s přípravou fazolových lusků. V kastrole na rozpuštěné slanině zpěníme drobně nakrájenou cibuli, podlijeme horkým vývarem a přidáme na menší kusy nakrájené fazolové lusky. Zpočátku odkryté a později zakryté je na mírném ohni dusíme asi 40 minut. Udušené lusky vyjmeme, do šťávy zašleháme mouku, zavaříme ji, šťávu pak osolíme, přidáme 1 lžíci cukru, okořeníme tymiánem, vrátíme do ní lusky a necháme ještě přejít var. Stáhneme z ohně a přimícháme zakysanou smetanu.
- Mezitím v míse dobře zpracujeme mleté maso, s vymačkanou, v mléce namočenou žemlí, solí, 1 nasekanou cibulí a sekanou petrželkou. Ze směsi utvoříme 8 oválných plochých karbanátků, které rozložíme na pekáč s rozehřátým sádlem. V každém karbanátku uděláme po délce mělkou rýhu, kterou potřeme bešamelem, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme sádlem a dáme na 20 minut do vyhřáté trouby péci.
- Fazolové lusky upravíme na talíře, na ně položíme karbanátky a vše přelijeme vypečenou šťávou.