Koláč s třešněmi zdobený mákem

Ingredience


Cukr krupice 150 g
Cukr vanilka 20 g
Mák mletý 200 g
Mléko polotučné 1.5 dl
Citronová kůra 0.5 kávová lžička
Cukr krupice 150 g
Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 balení
Máslo čerstvé 170 g
Mléko polotučné 1.5 dl
Mouka polohrubá 270 g
Rum 40 ml
Vejce slepičí 1 ks
Hera 60 g
Mouka pšeničná hrubá 50 g
Třešně 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do kastrůlku vlijeme mléko, cukr, přisypeme mletý mák, vanilkový cukr, společně povaříme. Odstavíme a náplň necháme vychladnout. Následovně naplníme cukrářský sáček s ozdobní trubičkou.
  2. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, nakrájíme ho na kousky do misky. Spolu s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšleháme na hladkou hmotu, do které rozklepneme vejce a vyšleháme do pěny. Postupně přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vlijeme mléko, nakonec rum, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a promícháme.
  3. Připravené těsto vlijeme do kulaté pečicí formy, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Na povrch koláče nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s makovou náplní mřížku. Do středu každé mřížky položíme vypeckované třešně.
  4. Naplněnou formu dáme do předem nahřáté trouby, pečeme při 170°C 35-40 minut. Upečený koláč, necháme vychladnout ve formě. Krájíme na úhledné trojúhelníky.