Koláč s třešněmi zdobený mákem
Ingredience
Cukr krupice |
150 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Mák mletý |
200 g |
Mléko polotučné |
1.5 dl |
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Cukr krupice |
150 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 balení |
Máslo čerstvé |
170 g |
Mléko polotučné |
1.5 dl |
Mouka polohrubá |
270 g |
Rum |
40 ml |
Vejce slepičí |
1 ks |
Hera |
60 g |
Mouka pšeničná hrubá |
50 g |
Třešně |
300 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Do kastrůlku vlijeme mléko, cukr, přisypeme mletý mák, vanilkový cukr, společně povaříme. Odstavíme a náplň necháme vychladnout. Následovně naplníme cukrářský sáček s ozdobní trubičkou.
- Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, nakrájíme ho na kousky do misky. Spolu s krupicovým a vanilkovým cukrem vyšleháme na hladkou hmotu, do které rozklepneme vejce a vyšleháme do pěny. Postupně přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vlijeme mléko, nakonec rum, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a promícháme.
- Připravené těsto vlijeme do kulaté pečicí formy, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Na povrch koláče nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s makovou náplní mřížku. Do středu každé mřížky položíme vypeckované třešně.
- Naplněnou formu dáme do předem nahřáté trouby, pečeme při 170°C 35-40 minut. Upečený koláč, necháme vychladnout ve formě. Krájíme na úhledné trojúhelníky.