Jak uvařit humra

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer řapíkatý 2 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 kg
Humr 600 g
Nové koření celé 1 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel - nať 4 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno bílé 4 dl
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dobře omytého čerstvého humra (klepeta má svázaná) přivážeme na vhodnou plochou vařečku, aby se mu ocas nezkroutil dospod a dáme ho do chladničky zchladit asi na 1 hodinu (tak zůstane letargický).
  2. Ve větším hrnci si přivedeme vodu k varu, přidáme očištěnou cibuli, oloupaný česnek, sůl, svazek omytých bylinek a koření (petrželovou nať, řapíkatý celer, bobkový list, nové koření, celý pepř) a bílé víno. Vodu povaříme asi 10 minut, poté vložíme humra přivázaného na dřevěnou vařečku do vroucího vývaru, kde krásně zčervená. Vařit ho necháme maximálně 10 minut (podle váhy do 600 g). Nesmí se převařit, protože by jeho maso ztuhlo.
  3. Humra vyjmeme z vařící vody a ostrým nožem ho rozpůlíme podél páteře. Rozevřeme ho a vyjmeme střívko. Klepeta před servírováním nakřápneme špičatou hranou ostrého nože a maso vyjmeme z celého humra.