Gruzínské chačapuri
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Mouka polohrubá |
400 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Brynza |
500 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve připravíme nádivku. V misce utřeme brynzu s 50 g másla a jedním vejcem, směs přikryjeme a na 10 minut ji přikrytou uložíme do chladničky.
- V zadělávací míse drátěnou metlou vyšleháme mléko se 2 vejci, solí a cukrem. Postupně pak vařečkou vmícháváme tolik polohrubé mouky, až vznikne nepříliš tuhé těsto, které se nelepí na ruce. Vypracované těsto rozdělíme na 4 díly a ty rozválíme na placky o síle 5 mm.
- Dva pláty pokryjeme nádivkou a dvěma zbylými je přikryjeme a okraje důkladně zahneme. Na dvou litinových pánvích rozpálíme máslo, potom stáhneme oheň a na každou pánev dáme jednu placku. Přikryjeme poklicí a pečeme 8-10 minut na mírném ohni. Potom placky pomažeme rozpuštěným máslem, obrátíme a pečeme bez pokličky.
- Hotové chačapuri napůl překrojíme, rozdělíme na talíře a podáváme je polité rozpuštěným máslem jako teplý předkrm.