Moldavský čulak – zapečené brambory se sýrem
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Gouda |
100 g |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Paprika mletá sladká |
1.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Když se brambory vaří, připravíme z 30 g másla a 30 g hladké mouky světlou jíšku. Zředíme ji 3 lžícemi vlažné vody, rozšleháme se smetanou, osolíme, okořeníme sladkou paprikou a povaříme. Ve slupce uvařené brambory oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a složíme do pekáče, vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Pak přelijeme brambory na pekáči.
- Povrch hustě posypeme sýrem, sekaným koprem a petrželkou, pokapeme rozpuštěným máslem a dáme na 15 minut do středně vyhřáté trouby zapéci.
- Čulak podáváme horký, dobrý je i studený.