Moldavský čulak – zapečené brambory se sýrem

Ingredience


Brambory 1 kg
Gouda 100 g
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 80 g
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Paprika mletá sladká 1.5 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Když se brambory vaří, připravíme z 30 g másla a 30 g hladké mouky světlou jíšku. Zředíme ji 3 lžícemi vlažné vody, rozšleháme se smetanou, osolíme, okořeníme sladkou paprikou a povaříme. Ve slupce uvařené brambory oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a složíme do pekáče, vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Pak přelijeme brambory na pekáči.
  2. Povrch hustě posypeme sýrem, sekaným koprem a petrželkou, pokapeme rozpuštěným máslem a dáme na 15 minut do středně vyhřáté trouby zapéci.
  3. Čulak podáváme horký, dobrý je i studený.