Ruské zeleninové ragú

Ingredience


Brambory vařené 500 g
Brukev řepka 2 ks
Cibule 2 ks
Fazole červené sterilované 250 g
Hovězí vývar základní 500 ml
Hřebíček 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 150 g
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 4 polévková lžíce
Rajčata 3 ks
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Sůl 2 kávová lžička
Zelí hlávkové bílé 0.5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravenou zeleninu nejprve očistíme a zbavíme slupek a ovadlých částí.
  2. Mrkve a brukve nakrájíme na kostky a půl hlávky malého zelí nahrubo nakrouháme, vložíme do kastrolu s rozpuštěnou lžící másla, osolíme, přidáme čtvrt litru hovězího vývaru a dáme podusit. Menší vařené brambory nakrájíme na čtvrtky a ve velké pánvi je spolu s kolečky cibule opečeme na másle.
  3. Potom si připravíme omáčku. Na kastrolku uděláme ze 3 lžic másla a 2 lžic hladké mouky světlou jíšku, zalijeme ji vlažným hovězím vývarem, ušleháme, přidáme drobně pokrájená rajčata a nakrájené sterilované lusky a 15 minut povaříme.
  4. Všechnu zeleninu i s vydušenou šťávou a brambory s cibulí smícháme dohromady, vložíme do kastrolu, zalijeme připravenou omáčkou, podle chuti přisolíme, opepříme, okořeníme hřebíčkem a mletou skořicí, zakryjeme a 15 minut dusíme. Nakonec zjemníme šlehačkou a odstavíme.
  5. Ragú při podání posypeme sekanou petrželkou.