Ruské zeleninové ragú
Ingredience
Brambory vařené |
500 g |
Brukev řepka |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Fazole červené sterilované |
250 g |
Hovězí vývar základní |
500 ml |
Hřebíček |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
4 polévková lžíce |
Rajčata |
3 ks |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Sůl |
2 kávová lžička |
Zelí hlávkové bílé |
0.5 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravenou zeleninu nejprve očistíme a zbavíme slupek a ovadlých částí.
- Mrkve a brukve nakrájíme na kostky a půl hlávky malého zelí nahrubo nakrouháme, vložíme do kastrolu s rozpuštěnou lžící másla, osolíme, přidáme čtvrt litru hovězího vývaru a dáme podusit. Menší vařené brambory nakrájíme na čtvrtky a ve velké pánvi je spolu s kolečky cibule opečeme na másle.
- Potom si připravíme omáčku. Na kastrolku uděláme ze 3 lžic másla a 2 lžic hladké mouky světlou jíšku, zalijeme ji vlažným hovězím vývarem, ušleháme, přidáme drobně pokrájená rajčata a nakrájené sterilované lusky a 15 minut povaříme.
- Všechnu zeleninu i s vydušenou šťávou a brambory s cibulí smícháme dohromady, vložíme do kastrolu, zalijeme připravenou omáčkou, podle chuti přisolíme, opepříme, okořeníme hřebíčkem a mletou skořicí, zakryjeme a 15 minut dusíme. Nakonec zjemníme šlehačkou a odstavíme.
- Ragú při podání posypeme sekanou petrželkou.