Ukrajinské plněné kedlubny
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Houby čerstvé |
200 g |
Kedlubna |
8 ks |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
80 g |
Maso mleté - mix |
250 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
Zakysaná smetana |
300 ml |
Žemle tuková |
1 ks |
Strouhanka |
50 g |
Vývar z hovězích kostí |
150 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Větší očištěné neoloupané kedlubny vložíme do slabě osolené vařící vody a téměř doměkka je uvaříme. Pak je oloupeme, vršek seřízneme a dužinu vydlabeme.
- Mezitím připravíme nádivku. Směs hub očistíme, nakrájíme na kusy, asi 10 minut vaříme a uvařené houby nadrobno nasekáme. Na menší kousky nakrájenou žemli v malé misce zalijeme 100 ml zakysané smetany a necháme ji vsáknout a pak rozmícháme. Mleté maso spolu s nasekanými houbami lehce osmažíme na 40 g másla, odstavíme, dobře promícháme s namočenou žemlí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkanou dužinu z vařených kedlubnů, sůl, pepř, nasekaný kopr a dobře zpracujeme.
- Hotovou nádivkou naplníme vydlabané kedlubny, které dáme na kastrol s rozehřátým máslem a přilijeme 150 ml hovězího vývaru. Jestliže zůstane nespotřebovaná nádivka, zahustíme jí trochou strouhanky, a vytvoříme z ní kuličky, které přidáme do kastrolu ke kedlubnům.
- Kastrol zakryjeme pokličkou, vložíme do trouby a pokrm dusíme asi 25 minut.
- Kedlubny přelijeme zakysanou smetanou a podáváme jako teplý předkrm.