Ukrajinské plněné kedlubny

Ingredience


Cibule 2 ks
Houby čerstvé 200 g
Kedlubna 8 ks
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 80 g
Maso mleté - mix 250 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Zakysaná smetana 300 ml
Žemle tuková 1 ks
Strouhanka 50 g
Vývar z hovězích kostí 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Větší očištěné neoloupané kedlubny vložíme do slabě osolené vařící vody a téměř doměkka je uvaříme. Pak je oloupeme, vršek seřízneme a dužinu vydlabeme.
  2. Mezitím připravíme nádivku. Směs hub očistíme, nakrájíme na kusy, asi 10 minut vaříme a uvařené houby nadrobno nasekáme. Na menší kousky nakrájenou žemli v malé misce zalijeme 100 ml zakysané smetany a necháme ji vsáknout a pak rozmícháme. Mleté maso spolu s nasekanými houbami lehce osmažíme na 40 g másla, odstavíme, dobře promícháme s namočenou žemlí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkanou dužinu z vařených kedlubnů, sůl, pepř, nasekaný kopr a dobře zpracujeme.
  3. Hotovou nádivkou naplníme vydlabané kedlubny, které dáme na kastrol s rozehřátým máslem a přilijeme 150 ml hovězího vývaru. Jestliže zůstane nespotřebovaná nádivka, zahustíme jí trochou strouhanky, a vytvoříme z ní kuličky, které přidáme do kastrolu ke kedlubnům.
  4. Kastrol zakryjeme pokličkou, vložíme do trouby a pokrm dusíme asi 25 minut.
  5. Kedlubny přelijeme zakysanou smetanou a podáváme jako teplý předkrm.