Kuřata na jalovci po kozácku
Ingredience
Gouda |
4 polévková lžíce |
Jalovec |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce |
Okurka salátová |
2 ks |
Olej rostlinný |
5 polévková lžíce |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
Rajčata |
8 ks |
Strouhanka |
6 polévková lžíce |
Sůl |
4 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Zakysaná smetana |
150 g |
Kuře |
1 kg |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Dvě malá kuřata očistíme, zbavíme konců křídel a uvnitř posolíme. Potom připravíme nádivku. V hmoždíři utlučeme na prášek sušené jalovcové bobulky. Máslo utřeme s rozšlehaným vejcem, přidáme strouhanku, třetinu tlučeného jalovce, strouhaný sýr a sekanou petrželku, podle chuti osolíme a dobře promícháme.
- Kuřata naplníme připravenou nádivkou, potřeme olejem, osolíme, posypeme druhou třetinou tlučeného jalovce, napíchneme na rožeň a nad žhavým dřevěným uhlím je 35-45 minut opékáme.
- Rožněm otáčíme, aby se kuřata stejnoměrně propekla a při pečení je občas potíráme olejem ve kterém jsme smíchali trochu soli se zbytkem jalovce.
- Upečená kuřata z rožně sejmeme, rozpůlíme a podáváme je s nakrájenými rajčaty a okurkami, přelitými osolenou zakysanou smetanou.