Kuřata na jalovci po kozácku

Ingredience


Gouda 4 polévková lžíce
Jalovec 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 5 polévková lžíce
Okurka salátová 2 ks
Olej rostlinný 5 polévková lžíce
Petržel - nať 3 polévková lžíce
Rajčata 8 ks
Strouhanka 6 polévková lžíce
Sůl 4 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Zakysaná smetana 150 g
Kuře 1 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dvě malá kuřata očistíme, zbavíme konců křídel a uvnitř posolíme. Potom připravíme nádivku. V hmoždíři utlučeme na prášek sušené jalovcové bobulky. Máslo utřeme s rozšlehaným vejcem, přidáme strouhanku, třetinu tlučeného jalovce, strouhaný sýr a sekanou petrželku, podle chuti osolíme a dobře promícháme.
  2. Kuřata naplníme připravenou nádivkou, potřeme olejem, osolíme, posypeme druhou třetinou tlučeného jalovce, napíchneme na rožeň a nad žhavým dřevěným uhlím je 35-45 minut opékáme.
  3. Rožněm otáčíme, aby se kuřata stejnoměrně propekla a při pečení je občas potíráme olejem ve kterém jsme smíchali trochu soli se zbytkem jalovce.
  4. Upečená kuřata z rožně sejmeme, rozpůlíme a podáváme je s nakrájenými rajčaty a okurkami, přelitými osolenou zakysanou smetanou.