Gruzínské kuřecí borani
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Cibule |
7 ks |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Kuře |
1200 g |
Lilek |
10 ks |
Muškátový květ |
0.5 kávová lžička |
Olej rostlinný |
200 ml |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Šafrán |
1 špetka |
Skořice mletá |
2 kávová lžička |
Sůl |
3 kávová lžička |
Zakysaná smetana |
125 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nejprve připravíme kuře na grilu. Kuře rozdělíme na čtvrtky, páteřní kost odsekneme a maso lehce naklepeme. Takto připravené maso osolíme, potřeme olejem a na rozpáleném roštu pečeme na každé straně asi 10 minut, při pečení ho ještě potíráme olejem se solí. Opečené kuře uložíme do tepla.
- Dále oloupeme lilky, nakrájíme je na tenká kolečka, osolíme a necháme 5 minut ležet a pak z nich vymačkáme šťávu. Na 100 ml oleje opečeme cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme lilky a pečeme po obou stranách. Opečené lilky s cibulí smícháme s nasekaným koprem, čerstvou bazalkou a pažitkou, osolíme a okořeníme pepřem a muškátem.
- Na talíře navršíme lilkovou směs, na ní čtvrtky opečeného kuřete a vše pokapeme zakysanou smetanou ochucenou šafránem a skořicí.