Gruzínské kuřecí borani

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Cibule 7 ks
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Kuře 1200 g
Lilek 10 ks
Muškátový květ 0.5 kávová lžička
Olej rostlinný 200 ml
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Šafrán 1 špetka
Skořice mletá 2 kávová lžička
Sůl 3 kávová lžička
Zakysaná smetana 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme kuře na grilu. Kuře rozdělíme na čtvrtky, páteřní kost odsekneme a maso lehce naklepeme. Takto připravené maso osolíme, potřeme olejem a na rozpáleném roštu pečeme na každé straně asi 10 minut, při pečení ho ještě potíráme olejem se solí. Opečené kuře uložíme do tepla.
  2. Dále oloupeme lilky, nakrájíme je na tenká kolečka, osolíme a necháme 5 minut ležet a pak z nich vymačkáme šťávu. Na 100 ml oleje opečeme cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme lilky a pečeme po obou stranách. Opečené lilky s cibulí smícháme s nasekaným koprem, čerstvou bazalkou a pažitkou, osolíme a okořeníme pepřem a muškátem.
  3. Na talíře navršíme lilkovou směs, na ní čtvrtky opečeného kuřete a vše pokapeme zakysanou smetanou ochucenou šafránem a skořicí.