Pečené plněné brambory slanečkem
Ingredience
Voda pitná |
1 l |
Brambory |
800 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1.2 dl |
Cibule |
2 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Matjesy - filet |
8 ks |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Slanina vepřová |
80 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Stejně velké brambory (8 ks) omyjeme a oloupeme. Dáme je do hrnce, zalijeme 1-1,2 litru vody se solí. Vaříme je do poloměkka přibližně 10 minut. Poté je scedíme necháme vychladnout. Namočené filety ze slanečků pokud možno zbavíme kostiček a pokrájíme je na menší kousky.
- Filety ze slanečků (matjes, hering) nakrájíme na malé kostičky. Oloupané cibule pokrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Brambory z jedné strany seřízneme tak, aby se daly "posadit". Pomocí malé kávové lžičky brambory vydlabeme, až nám zůstane minimálně 7 mm silná "skořápka". Vydlabanou dužinu dáme do mísy a rozmačkáme ji vidličkou. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme slaninu, kterou vysmažíme téměř dozlatova, přimícháme cibuli, zpěníme ji a poté přidáme kousky ze slanečků. Promícháme a vše krátce osmažíme. Celou směs dáme do mísy k vydlabaným bramborům a promícháme se žloutkem, smetanou a pepřem podle chuti.
- Vydlabané brambory naplníme a posadíme je do pekáčku, který jsme si vytřeli 2 lžícemi másla.
- Plněné brambory pečeme v předehřáté troubě na 220°C-240°C přibližně 15-20 minut dozlatova. Podáváme je hned horké.