Koláče plněné sýrem a cibulí po americku

Ingredience


Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Olej stolní 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 180 g
Sůl 0.2 kávová lžička
Voda pitná 4 polévková lžíce
Česnek 4 stroužek
Cibule 4 ks
Olej rostlinný 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 4 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Sýr Eidam cihla 45% 80 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava: čtyři formičky na větší košíčky vytřeme dvěma lžícemi stolního oleje, troubu připravíme k předehřátí na 220°C.
  2. Na pomoučení válu odložíme dvě lžíce hladké mouky.
  3. Náplň: česnek i cibuli oloupeme, cibuli a petrželovou nať rozsekáme nadrobno,(cibuli můžeme také nakrájet na tenká kolečka). Česnek utřeme, sýr nastrouháme. Česnek s cibulí orestujeme na mírném plameni, aby cibulka zesklovatěla. Do osmahlé a vychladlé zeleniny vmícháme strouhaný sýr, sekanou petrželku, zeleninovou náplň ochutíme pepřem a solí.
  4. Těsto: mouku prosejeme se špetkou soli do hlubší mísy, společně se změlkým máslem a 4 lžícemi vody zpracujeme do vláčného těsta.
  5. Z těsta vyválíme plát, ze kterého vykrájíme 8 kruhů, které by měly být větší (přibližně 10 cm v průměru), než dna pečicích formiček.
  6. Polovinou vykrájených placek vyložíme připravené pečící formičky, naplníme je připravenou sýrovou náplní a zbývajícími kruhy těsta každou naplněnou formičku uzavřeme. Okraje spodního a vrchního těstového kruhu jemně utěsníme. Při tvarování vnitřního okraje koláčů můžeme použít i hrotu a zadního okraje kávové lžičky. Takto připravené koláče ve středu propíchneme, aby mohla unikat pára při pečení, pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 20 minut (do zlatova). Koláče můžeme servírovat horké i studené jako svačinu dětem nebo coby pohoštění návštěvám.