Koláče plněné sýrem a cibulí po americku
Ingredience
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Olej stolní |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
180 g |
Sůl |
0.2 kávová lžička |
Voda pitná |
4 polévková lžíce |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
4 ks |
Olej rostlinný |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Eidam cihla 45% |
80 g |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Příprava: čtyři formičky na větší košíčky vytřeme dvěma lžícemi stolního oleje, troubu připravíme k předehřátí na 220°C.
- Na pomoučení válu odložíme dvě lžíce hladké mouky.
- Náplň: česnek i cibuli oloupeme, cibuli a petrželovou nať rozsekáme nadrobno,(cibuli můžeme také nakrájet na tenká kolečka). Česnek utřeme, sýr nastrouháme. Česnek s cibulí orestujeme na mírném plameni, aby cibulka zesklovatěla. Do osmahlé a vychladlé zeleniny vmícháme strouhaný sýr, sekanou petrželku, zeleninovou náplň ochutíme pepřem a solí.
- Těsto: mouku prosejeme se špetkou soli do hlubší mísy, společně se změlkým máslem a 4 lžícemi vody zpracujeme do vláčného těsta.
- Z těsta vyválíme plát, ze kterého vykrájíme 8 kruhů, které by měly být větší (přibližně 10 cm v průměru), než dna pečicích formiček.
- Polovinou vykrájených placek vyložíme připravené pečící formičky, naplníme je připravenou sýrovou náplní a zbývajícími kruhy těsta každou naplněnou formičku uzavřeme. Okraje spodního a vrchního těstového kruhu jemně utěsníme. Při tvarování vnitřního okraje koláčů můžeme použít i hrotu a zadního okraje kávové lžičky. Takto připravené koláče ve středu propíchneme, aby mohla unikat pára při pečení, pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 20 minut (do zlatova). Koláče můžeme servírovat horké i studené jako svačinu dětem nebo coby pohoštění návštěvám.