Rajčata zapečená s těstovinami
Ingredience
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Bazalka |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Olivy černé |
8 ks |
Pepř černý mletý |
0.2 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
8 ks |
Sůl |
0.2 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
60 g |
Těstoviny konzumní |
125 g |
Bazalka |
4 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Příprava: v hlubším plechu na pečení nebo ve větší zapékací míse rozetřeme dvě lžíce olivového oleje, troubu připravíme k předehřátí na 190°C.
- Postup: z osmi velkých a pevných rajčat seřízneme vršky i se zbytkem stopky tak, abychom rajata mohli naplnit a i s náplní uzavřít, vydlabaná rajčata postavíme na utěrku (nejlépe papírovou) dnem vzhůru, aby z nich vykapala šťáva.
- Vydlabanou dužinu se semeny necháme lehce oschnout. Ve vroucí vodě, kterou jsme ochutili solí a lžící olivového oleje, uvaříme těstoviny do měkka (těstoviny Ditalini vaříme 10 minut). Uvařené těstoviny zcedíme, necháme na sítku okapat a vychladnout. Sýr Parmezán nastrouháme, olivy vypeckujeme a pokrájíme je nadrobno. Do vychlazených těstovin vmícháme oschlou rajčatovou dužinu, nastrouhaný sýr, nasekanou bazalku, petrželku, směs ochutíme solí, pepřem a čtyřmi lžícemi olivového oleje. Touto náplní vyplníme okapáním vysušená rajčata a přiklopíme odříznutými vršky.
- Rajčata i s náplní vyrovnáme do připravené pečicí nádoby, pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.
- Servírování: upečená rajčata necháme vychladnout, servírujeme je posypaná sekanou bazalkou jako pohoštění nebo jako vydatnou svačinu dětem i dospělým.