Rajčata zapečená s těstovinami

Ingredience


Olej olivový 2 polévková lžíce
Bazalka 2 polévková lžíce
Olej olivový 5 polévková lžíce
Olivy černé 8 ks
Pepř černý mletý 0.2 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rajčata 8 ks
Sůl 0.2 kávová lžička
Sýr Parmezán 60 g
Těstoviny konzumní 125 g
Bazalka 4 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava: v hlubším plechu na pečení nebo ve větší zapékací míse rozetřeme dvě lžíce olivového oleje, troubu připravíme k předehřátí na 190°C.
  2. Postup: z osmi velkých a pevných rajčat seřízneme vršky i se zbytkem stopky tak, abychom rajata mohli naplnit a i s náplní uzavřít, vydlabaná rajčata postavíme na utěrku (nejlépe papírovou) dnem vzhůru, aby z nich vykapala šťáva.
  3. Vydlabanou dužinu se semeny necháme lehce oschnout. Ve vroucí vodě, kterou jsme ochutili solí a lžící olivového oleje, uvaříme těstoviny do měkka (těstoviny Ditalini vaříme 10 minut). Uvařené těstoviny zcedíme, necháme na sítku okapat a vychladnout. Sýr Parmezán nastrouháme, olivy vypeckujeme a pokrájíme je nadrobno. Do vychlazených těstovin vmícháme oschlou rajčatovou dužinu, nastrouhaný sýr, nasekanou bazalku, petrželku, směs ochutíme solí, pepřem a čtyřmi lžícemi olivového oleje. Touto náplní vyplníme okapáním vysušená rajčata a přiklopíme odříznutými vršky.
  4. Rajčata i s náplní vyrovnáme do připravené pečicí nádoby, pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.
  5. Servírování: upečená rajčata necháme vychladnout, servírujeme je posypaná sekanou bazalkou jako pohoštění nebo jako vydatnou svačinu dětem i dospělým.