Maďarské řezy

Ingredience


Brandy 60 ml
Cukr moučkový 100 g
Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 130 g
Mouka polohrubá 130 g
Ořechy vlašské 130 g
Vejce slepičí 2 ks
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hrubá 50 g
Cukr krupice 120 g
Kaštany jedlé 600 g
Mléko polotučné 2.5 dl
Vanilkový lusk 1 ks
Cukr krupice 50 g
Cukr vanilka 20 g
Mandle plátky 80 g
Poleva čokoládová 100 g
Smetana 33% (šlehačka) 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Nakrájíme ho do misky, přisypeme moučkový i vanilkovým cukr, utřeme do pěny. Za stálého míchání přidáváme vejce, smíchanou prosátou mouku s kypřícím práškem a pomletými ořechy. Vše zlehka promícháme, nakonec vmícháme brandy. Pekáček vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou, vlijeme do něj připravené těsto a vložíme do předehřáté trouby.
  2. Pečeme při 175 stupních cca 35 - 40 minut. Upečený korpus necháme mírně vychladnout v pekáči, poté ho vyklopíme a necháme vychladnout úplně.
  3. Ostrým nožem naříznuté kaštany rozložíme na suchý plech, vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Po vytažení z trouby je ještě teplé oloupeme. Do kastrůlku vlijeme mléko, vložíme vanilkový lusk, cukr, nakonec přidáme teplé kaštany. Povaříme do změknutí kaštanů (přibližně 15 minut). Stáhneme z ohně, vyndáme vanilkový lusk a ještě teplou hmotu rozmixujeme na hladké pyré, poté jí potřeme povrch korpusu.
  4. Smetanu vyšleháme s vanilkovým a krupicovým cukrem na tuhou šlehačku, kterou rozetřeme na kaštanové pyré. Nakonec posypeme mandlovými lupínky a krájíme na úhledné řezy.
  5. Podle porcí řezy rozdělíme na jednotlivé dezertní talířky. Každou porci ozdobíme čokoládovou polevou.