Maďarské řezy
Ingredience
Brandy |
60 ml |
Cukr moučkový |
100 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
130 g |
Mouka polohrubá |
130 g |
Ořechy vlašské |
130 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hrubá |
50 g |
Cukr krupice |
120 g |
Kaštany jedlé |
600 g |
Mléko polotučné |
2.5 dl |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Cukr krupice |
50 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Mandle plátky |
80 g |
Poleva čokoládová |
100 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Nakrájíme ho do misky, přisypeme moučkový i vanilkovým cukr, utřeme do pěny. Za stálého míchání přidáváme vejce, smíchanou prosátou mouku s kypřícím práškem a pomletými ořechy. Vše zlehka promícháme, nakonec vmícháme brandy. Pekáček vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou, vlijeme do něj připravené těsto a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme při 175 stupních cca 35 - 40 minut. Upečený korpus necháme mírně vychladnout v pekáči, poté ho vyklopíme a necháme vychladnout úplně.
- Ostrým nožem naříznuté kaštany rozložíme na suchý plech, vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Po vytažení z trouby je ještě teplé oloupeme. Do kastrůlku vlijeme mléko, vložíme vanilkový lusk, cukr, nakonec přidáme teplé kaštany. Povaříme do změknutí kaštanů (přibližně 15 minut). Stáhneme z ohně, vyndáme vanilkový lusk a ještě teplou hmotu rozmixujeme na hladké pyré, poté jí potřeme povrch korpusu.
- Smetanu vyšleháme s vanilkovým a krupicovým cukrem na tuhou šlehačku, kterou rozetřeme na kaštanové pyré. Nakonec posypeme mandlovými lupínky a krájíme na úhledné řezy.
- Podle porcí řezy rozdělíme na jednotlivé dezertní talířky. Každou porci ozdobíme čokoládovou polevou.