Sýrová omáčka s vejci, párky a bylinkami

Ingredience


Petržel - nať 2 polévková lžíce
Veka 8 plátek
Vejce slepičí 6 ks
Voda pitná 7 dl
Máslo čerstvé 50 g
Mléko plnotučné 4 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Sůl 3 špetka
Sýr Eidam cihla 45% 100 g
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Párky Frankfurtské 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V 7 dl vody uvaříme vejce natvrdo. Vaříme 9 - 10 minut, poté je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. Tvrdý sýr strouháme nahrubo nebo jej pokrájíme na kostičky. Párky rozpůlíme, nožem uděláme napříč několik řezů. Veku krájíme na 1,5 cm silné plátky.
  2. V pánvi rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Postupně (za stálého šlehání) přiléváme mléko, šleháme až do doby, kdy již nejsou ve hmotě žádné hrudky, jíšku pomalu vaříme asi 10 minut. V kastrolku se silným dnem rozpustíme pokrájený sýr, poté přimícháme bešamelovou omáčku, promícháme, dochutíme solí, pepřem, přidáme vejce a ještě prohřejeme.
  3. Než se uvaří bešamelová omáčka, ve druhé pánvi na rozpáleném oleji opečeme nakrájené párky z každé strany do zlatova, plátky veky opečeme v toustovači.
  4. Sýrovou omáčku s vejci nalijeme do talířů, posypeme petrželkou, obložíme pečenými párky a podáváme s opečenými plátky veky.