Královnin mandlový dort

Ingredience


Citronová kůra 2 kávová lžička
Čokoláda hořká 120 g
Cukr krupice 200 g
Cukr moučkový 100 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hrubá 100 g
Ořechy vlašské 120 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Vaječný bílek slepičí 5 ks
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
Vanilkový lusk 1 ks
Hera 70 g
Mouka pšeničná hrubá 40 g
Džem pomerančový 100 g
Mandle 50 g
Marcipánová hmota surová 100 g
Džem pomerančový 100 g
Mandle 60 g
Marcipánová hmota surová 200 g
Poleva čokoládová 170 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Půlku dávky cukru dáme do misky, přidáme žloutky, vyšleháme na hladkou pěnu. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh, který rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu přidáme žloutkovou pěnu, vyškrábanou dřeň z vanilkového lusku, citrónovou kůru a skořici. Mouku prosejeme spolu s kypřícím práškem, smícháme s pomletými ořechy a na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládou, přilijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěné vlažné máslo. Všechny suroviny důkladně promícháme a smícháme s prvním dílem. Nakonec přidáme druhý díl sněhu a zlehka promícháme.
  2. Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupních 40 - 45 minut. Korpus po upečení necháme mírně vychladnout ve formě, poté vyklopíme, necháme úplně vychladnout a vodorovně rozřízneme.
  3. Pracovní vál posypeme moučkovým cukrem a rozválíme na něm dva díly marcipánu o velikostí celého dortu. Spodní díl korpusu potřeme džemem, posypeme pomletými mandlemi. Na povrch položíme marcipán, opět potřeme džemem, ten zase posypeme mletými mandlemi a položíme další díl marcipánu tak, aby se obalily také stěny dortu. Marcipán pěkně uhladíme. Nakonec povrch dortu přelijeme v horké vodní lázní rozpuštěnou čokoládou a vložíme do lednice ztuhnout. Těsně před podáváním krájíme na trojúhelníkové porce. Klademe na jednotlivé dezertní talířky a podáváme.