Strouhaný ořechový koláč

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 180 g
Cukr vanilka 20 g
Hera 250 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Mouka polohrubá 500 g
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Hera 60 g
Mouka pšeničná hrubá 40 g
Citronová šťáva 6 ml
Cukr krupice 70 g
Cukr vanilka 20 g
Jablka 600 g
Ořechy vlašské 70 g
Skořice mletá 2 kávová lžička
Citronová šťáva 20 ml
Cukr vanilka 20 g
Vaječný bílek slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku, kypřící prášek a cukr prosejeme do misky, přisypeme vanilkový cukr. Přidáme na kousky pokrájenou Heru, žloutky, jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva díly. Jeden vložíme do lednice na 30 minut, druhý díl zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na 50 minut do mrazáku. Plech vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou a položíme na něj rozválené těsto z lednice.
  2. Oloupaná, na hrubém struhadle nastrouhaná jablka dáme do misky, pokapeme je citrónovou šťávou, přisypeme krupicový i vanilkový cukr, skořicí a nakonec hrubě posekané ořechy. Suroviny dobře promícháme a rozložíme na povrch těsta.
  3. Z bílků a krupicového i vanilkového cukru s přidáním citrónové šťávy vyšleháme tuhý sníh. Poté narovnáme sníh na ořechovou náplň, nakonec na koláč hrubým struhadlem nastrouháme těsto z mrazáku.
  4. Naplněný plech vložíme do nahřáté trouby. Při 180 stupních pečeme 45 - 50 minut. Upečený koláč necháme vychladnout na plechu. Krájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky, podáváme na jednotlivých dezertních talířcích.