Rajčata s pórkem zapékané v bešamelu
Ingredience
Cukr krupice |
3 špetka |
Máslo čerstvé |
50 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Pórek |
700 g |
Rajčata |
500 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
50 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
2 dl |
Sůl |
3 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěný omytý pór a rajčata pokrájíme na plátky. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme.
- V pánvi si na rozpuštěném másle (50 g) a oleji zpěníme pórek, mírně osolíme, poté pánev zakryjeme a pórek dusíme přibližně 5-7 minut.
- V rendlíku si rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme k ní mléko se smetanou a pomalu, za častého promíchání, uvaříme bešamelovou omáčku. Ochutíme ji solí a pepřem a odstavíme z plotny. Po chvilce zašleháme vajíčka.
- Zapékací mísu vytřeme maslem (50 g), na dno dáme podušený pórek, který pokryjeme rajčaty. Mírně je osolíme, opepříme a posypeme 2-3 špetkami cukru a posypeme petrželkou. Vše zalijeme bešamelovou omáčkou. Mísu dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme přibližně 20-35 minut.
- Pórek s rajčaty podáváme samostatně nebo jako přílohu.