Rajčata s pórkem zapékané v bešamelu

Ingredience


Cukr krupice 3 špetka
Máslo čerstvé 50 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Pórek 700 g
Rajčata 500 g
Sůl 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 50 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Smetana 12% (konzumní) 2 dl
Sůl 3 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Petržel - nať 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěný omytý pór a rajčata pokrájíme na plátky. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme.
  2. V pánvi si na rozpuštěném másle (50 g) a oleji zpěníme pórek, mírně osolíme, poté pánev zakryjeme a pórek dusíme přibližně 5-7 minut.
  3. V rendlíku si rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme k ní mléko se smetanou a pomalu, za častého promíchání, uvaříme bešamelovou omáčku. Ochutíme ji solí a pepřem a odstavíme z plotny. Po chvilce zašleháme vajíčka.
  4. Zapékací mísu vytřeme maslem (50 g), na dno dáme podušený pórek, který pokryjeme rajčaty. Mírně je osolíme, opepříme a posypeme 2-3 špetkami cukru a posypeme petrželkou. Vše zalijeme bešamelovou omáčkou. Mísu dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme přibližně 20-35 minut.
  5. Pórek s rajčaty podáváme samostatně nebo jako přílohu.