Zapékaná cibule s mletým masem

Ingredience


Cibule 300 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Masový vývar 2 dl
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Česnek 1 stroužek
Cibule 50 g
Hovězí maso mleté 160 g
Majoránka 1 kávová lžička
Mléko plnotučné 0.5 dl
Pepř černý mletý 3 špetka
Smetana 12% (konzumní) 0.5 dl
Strouhanka 4 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Vepřové maso mleté 160 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 350 g cibule oloupeme a pokrájíme na plátky. Z toho jednu menší cibuli (asi 50 g) pokrájíme nadrobno.
  2. Do jedné misky nasypeme strouhanku a zalijeme ji mlékem a smetanou.
  3. Do druhé misky dáme mleté vepřové a mladé hovězí maso. Uděláme do něj důlek, do kterého dáme vejce, sůl, pepř, prolisovaný česnek, nadrobno pokrájenou cibuli, namočenou strouhanku, majoránku a maso důkladně promícháme.
  4. V pánvi na rozpuštěném másle a oleji zpěníme cibuli, poté ji osmažíme dozlatova. 1/2 cibule vložíme i s omastkem do pekáčku. Na cibuli položíme mleté maso, zakryjeme 2/2 cibule. Vše polijeme vývarem a cibuli s masem propícháme vidličkou, aby se vývar dostal až na dno. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C přibližně 40-45 minut dozlatova. Prvních 20 minut pečeme v zakrytém pekáčku. Poté poklici odložíme a pečeme dozlatova.
  5. Maso s cibulí rozdělíme na talíře a hned podáváme.